Al-Nusra terroristen in Syrië tijdens de Syrische Burgeroorlog  © Syrian Observatory for Human Rights / Wikimedia

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken erkent nu openlijk dat hun doel in de Syrische oorlog is om de strijd tegen islamitische terroristen in Syrië te voorkomen.

De gezant van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Syrië erkent dat het Amerikaanse doel is om te voorkomen dat Syrië en Rusland de terroristen bestrijden. De Amerikaanse ambassadeur James Jeffrey vertelde tijdens een conferentie in Brussel dat ze de terroristen willen beschermen tegen “Russische agressie”.

Jeffrey voegde eraan toe dat de Syrische regering, met steun van Rusland, eropuit gaat om een militaire zegen in heel Syrië te behalen.

“Ons doel is om het hen zeer moeilijk te maken door gebruik te maken van een verscheidenheid aan diplomatieke, militaire en andere acties”, zei Jeffrey over de gevechten van Syrië en Rusland met de terroristen.

Jeffrey dreigde ook dat de Verenigde Staten gewelddadig zullen reageren op alle gasaanvallen, die volgens hem “een van de favoriete methoden” van Syrië zijn om vooruitgang te boeken. Dit is feitelijk onjuist. De VS heeft eerder beweerd dat de Syrische regering verantwoordelijk zou zijn voor gasaanvallen op de civiele bevolking, iets wat de VS als voorwendsel heeft gebruikt om Syrië aan te vallen, voordat het incident überhaupt was onderzocht.

Jeffrey beweert dat Amerikaanse soldaten officieel in Syrië zijn gestationeerd om de strijd aan te binden met de islamitische staat, in feite bewaken ze de meeste olievelden in het land. Hij beschrijft de situatie als een complicatie voor de Syrische regering.

De Amerikaanse kolonel, Myles Caggins, beschrijft de situatie in Noord-Syrië op de volgende manier;

“De provincie Idlib lijkt een magneet te zijn voor terroristische groeperingen, vooral omdat het gebied in veel opzichten ongecontroleerd is. […] Er zijn daar veel verschillende groepen, die allemaal hinderlijk zijn en een bedreiging vormen voor honderdduizenden burgers die alleen maar proberen het hoofd te bieden aan de winter.”

Jeffrey en de Amerikaanse ambassadeur in Turkije, David Satterfield, kwamen tijdens de bijeenkomst in Brussel bijeen om te bespreken hoe de VS en de NAVO Turkije kunnen helpen zijn belangen in Syrië te behartigen. Tijdens de bijeenkomst werd over de terroristische groeperingen gesproken als “oppositie” tegen de Syrische regering.

De dominante groep in de provincie Idlib is Hayat Tahrir al-Sham, een militante terristische groepering die zijn oorsprong vindt in de islamitische terreurgroep Al-Nusra. Noch Jeffrey, noch Satterfield, noch een van de verslaggevers die hen vragen stelden, noemden tijdens de bijeenkomst ooit het bestaan van Hayat Tahrir al-Sham.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.