Deense minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke © Leif Jørgensen / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Laat op donderdagavond keurde de Folketing (Deens parlement) verschillende nieuwe wetten goed die onder meer het medisch personeel in staat stelt verdachte Corona-geïnfecteerden met dwang te behandelen, te testen en in quarantaine te plaatsen, zelfs als dit tegen hun wil gebeurt.

De Folketing was unaniem in de stemming en wordt vanuit Deens perspectief gezien als een uiterst belangrijke maatregel om te voorkomen dat de verspreiding van de infectie nog ernstiger wordt.

Samengevat: het personeel in de gezondheidszorg krijgt het recht om verdachte besmette personen verplicht te behandelen en te testen, en ze kunnen ook in quarantaine worden geplaatst, zelfs als ze dat zelf niet willen. De verantwoordelijken hebben ook de mogelijkheid om mensen de toegang tot openbare gebouwen, kruidenierswinkels, verpleeghuizen en ziekenhuizen te verbieden, schrijft SVT.

De wetgeving is bedoeld als tijdelijk en de nieuwe wetten vervallen automatisch binnen 12 maanden. Het is vermeldenswaardig dat de nationalistisch Deense Volkspartij nog verder wilde gaan en alle mensen die het land binnenkomen wilde controleren.

“Als we van de Denen nu zoveel eisen, moeten we er ook voor zorgen dat het zich niet over de grens in Denemarken verspreidt”, zegt partijleider Kristian Thulesen Dahl tegen de Deense TV2.

Vanaf gisteren zijn ook alle universiteiten en hogescholen in het land gesloten. Hetzelfde geldt voor een maand voor Deense kleuterscholen en scholen, en alle overheidsmedewerkers die geen sociaal-kritische functies hebben, worden voor twee weken van hun werk naar huis gestuurd. Nachtclubs, bibliotheken, musea en andere soortgelijke ontmoetingsplaatsen zijn ook gesloten.

4 REACTIES

 1. @Frank,
  Heeeeel langzaam gaan we naar het boek uit 1984 van George Orwell.
  Iedereen zonder proces kunnen behandelen en opsluiten.
  Begin je het grote plaatje een beetje door te krijgen.
  Deze wetten gaan nooit meer vervallen beste frank!!!!!

 2. @Lekke Fietsband,

  Volgens mij zitten we al ruim halverwege “1984”… Ik noem de EU niets voor niets EUSSR!

 3. @Lekke Fietsband
  De Denen zijn niet zo volgzaam als de Nederlanders. En waar in Frankrijk al meer dan een jaar de noodtoestand geldt en er militairen op straat zijn is het in Denemarken nog zo dat tijdelijke wetten ook tijdelijk zijn. Anders dan in Frankrijk, of bv het ‘tijdelijke kwartje van Kok’

  Wat betreft 1984, we zijn dat punt al lang voorbij hoor. Als je werkelijk denkt dat we nog op weg zijn daarheen dan heb je toch het eea gemist.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.