De Parijse Nationale Garde op weg naar het leger, september 1792 © Léon Cogniet / Palace of Versailles / Wikimedia (Public Domain)

In de dorpen langs de Grieks-Turkse grens is de onrust zich aan het verspreiden. Gewapende burgers patrouilleren “om hun have en goed te beschermen”. DW-correspondent Kostas Simeonidis vergezelde de nationale gardisten.

Het is kort na 23.00 uur. In een klein dorpje direct aan de Grieks-Turkse grens is het erg rustig en ondanks het naderende voorjaar is het nog steeds vrij koud. Verschillende geüniformeerde mannen verzamelen zich voor het enige café dat nog open is. Iedereen lijkt moe en gespannen, schrijft Online Focus.

“Ik vraag me af wat we vanavond weer zullen vinden”, vraagt een van hen zich af. “Ik hoop dat het rustig blijft”, zegt de andere, verwijzend naar de vorige keer toen een van hen werd aangevallen met een mes. “Laten we gaan”, zegt een ander, en ze stappen allemaal in hun jeeps.

De mannen, tussen 40 en 50 jaar oud, gaan op patrouille. Ze behoren tot het lokale “Bataljon van de Nationale Gardisten”, een soort burgerwacht die officieel georganiseerd, getraind en ingezet wordt door het Griekse leger, in tegenstelling tot zelfbenoemde burgermilities.

“Op dit moment gaan we op patrouille en zoeken we naar vluchtelingen en migranten die illegaal de Griekse grens zijn overgestoken”, legt Dimitris ons uit (N.v.d.r. naamsverandering). “Als we hen vinden, arresteren we ze en brengen we de politie onmiddellijk op de hoogte, die dan voor al het andere zorgt”.

Worden er ook wapens gebruikt?

“Normaal gesproken dragen we wapens. Maar omdat we op dit moment geen officieel bevel van het leger hebben, patrouilleren we ongewapend”, zegt Dimitris, maar geeft naderhand toe dat “voor het geval dat” men altijd wapens bij zich draagt.

Burgers met militaire uitrusting

Inmiddels is de patrouille op het eerste station aangekomen. Een verlaten gebouw enkele kilometers buiten het dorp. De jeeps zetten hun koplampen op het vervallen huis en maken van de nacht de dag. Uiteindelijk moet iedereen die er is om te slapen nu wakker zijn.

Maar binnenin is er niemand, zo blijkt al snel. Verschillende lege blikken voedsel en verbrand hout getuigen van het feit dat er de afgelopen dagen verschillende mensen hier moeten zijn verbleven.

Het gebouw, dat al jaren leeg staat, is een populaire halte voor vluchtelingen en migranten die ondanks de sterke aanwezigheid van politie en leger over de grens komen. “Hoe weten ze van zulke huizen”, vraag ik.

“Ze hebben vooraf geplande routes op hun mobiele telefoons. Nog een bewijs dat alles georganiseerd is door Erdogan”, zegt Yorgos (N.v.d.r. naamsverandering) “Kan er niet gewoon een goed georganiseerde mensensmokkelaar achter zitten”, vraag ik. Stilte verspreidt zich.

Burgers die het leger steunen

De Nationale Garde is een officieel onderdeel van het Griekse leger en functioneert in zijn huidige vorm sinds 1982 en bestaat in veel grensregio’s van Griekenland, zowel op het vasteland als op sommige eilanden. Hun essentiële missie is bij te dragen aan de verdediging van het land en de strijdkrachten te ondersteunen bij de uitvoering van hun taken.

Om in geval van nood effectief te kunnen ingrijpen, worden de Nationale Gardisten wekelijks door militairen opgeleid. Dit zijn meestal schietoefeningen.

De wapens worden geleverd door het leger en opgeslagen door de Gardisten in hun eigen huis. Wapens en munitie worden regelmatig door de soldaten op volledigheid gecontroleerd. “Simpel gezegd”, legt Dimitris uit, “we zijn burgers, uitgerust met militair materieel die te allen tijde beschikbaar zijn voor het leger”.

En niet alleen in het geval van een dreigende oorlog, zoals voor het laatst gezien werd in 1996 met de Imia-crisis. Imia is de Griekse naam voor twee kleine onbewoonde eilanden in het oosten van de Egeïsche Zee, die destijds het onderwerp waren van een territoriaal geschil tussen Griekenland en Turkije.

“We beschermen onze eigendommen”

Op dit moment is er geen officieel mandaat voor de Nationale Garde van Noord-Evros, waar sinds vorige week botsingen met vluchtelingen en migratiegroepen plaatsvinden. Het leger heeft tot nu toe geen hulp gevraagd aan de burgers aan de Turks-Griekse grens.

Omdat hun hulp nog niet nodig is, is besloten om eerst te patrouilleren in de dorpen om deze te beschermen. “Dat is wat belangrijk is”, zegt Dimitris. “Ik maak me zorgen over de bescherming van mijn eigendom. Daarom ga ik mee”.

Bij de tweede stop bij een kleine kerk wordt hetzelfde argument herhaald. Er wordt beweerd dat vluchtelingen en migranten vaak chaos en vernieling achterlaten en zelfs branden.

“We moeten onze spullen beschermen. Maar natuurlijk doen we dit ook uit nationale trots”, voegt Georg toe. “Het zijn onze huizen, het zijn onze dorpen”.

Dit is ook een voorwaarde voor aspirant-Nationale Gardisten: zij kunnen alleen actief worden in hun woonplaats.

Ondertussen is het kort na 2 uur ’s nachts. De patrouille keert terug naar het dorp. Het is rustig gebleven.

Geen vluchtelingen, geen incidenten. Alleen het gevoel bij de Nationale Garde dat het dorp voorlopig beschermd is.

2 REACTIES

  1. En zo zie je maar weer: men moet gewon de bevolking bewapenen, dan is de kans van slagen tegen de asieltsunami vele male groter! Maar laten we neit het échte probleem vergeten: de EU in Brus-HELL die dit gewoon allemaal toestaat (lees: de Islamitische invasie van Europa)!

    Stop de asieltsunami!
    Stop de EUSSR!

  2. In Griekenland begint de victorie, uiteindelijk zal Brussel branden en de verantwoordelijken voor de volksvergadering komen.
    .

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.