Het is niet rendabel voor immigranten die op dit moment proberen Europa binnen te komen om naar Oostenrijk te komen. Daar worden ze niet welkom geheten, legt de regering van het land uit.

In het najaar van 2015 ging de reis van de vluchtelingen vooral door Oostenrijk en Duitsland. In deze landen volgen ze dan ook gespannen wat er de afgelopen dagen aan de Turks-Griekse grens is gebeurd. In Oostenrijk lijkt de lijn in ieder geval volledig duidelijk te zijn, schrijft Svenska Yle.

“Deze keer wordt er niet doorgewinkt en het is belangrijk dat we een signaal afgeven dat het niet de moeite waard is om te proberen hier te komen”, aldus de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer.

In een interview voor de Oostenrijkse omroep ORF benadrukt hij desondanks dat momenteel de belangrijkste focus ligt op het ondersteunen van Griekenland en de landen langs de zogenaamde Balkanroute.

In dit stadium gaat hij er ook van uit dat Hongarije en Kroatië de grenzen gesloten zullen houden.

“Als mensen niettemin helemaal naar ons toe komen, worden ze bij de grens tegengehouden”, vervolgt Nehammer.

Soortgelijke gedachten worden vanaf zaterdag door bondskanselier Sebastian Kurz naar voren gebracht. Een situatie die zich in 2015 niet mag herhalen, merkt Kurz op.

In Duitsland daarentegen hebben tot nu toe maar weinig politici een standpunt ingenomen over de gevolgen die de situatie in Griekenland mogelijkerwijs op enig moment aan de grenzen van het land zou kunnen hebben.

De Duitse christen-democratische partijleider Friedrich Merz zegt net als Kurz dat wat er in 2015 is gebeurd, niet opnieuw mag gebeuren. In een interview voor de omroep MDR zegt Merz verder dat men niet weer de controle mag verliezen aan je eigen grenzen.

“Geen speelbal in het geopolitieke spel”

In eerste instantie ging de Duitse discussie tot nu toe over de concrete situatie in Griekenland en over de vluchtelingenovereenkomst tussen de EU en Turkije. De overeenkomst van 2016 wordt sterk bekritiseerd omdat ze de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de mogelijkheid biedt om de EU af te persen.

Velen zijn ook kritisch over het feit dat de EU sinds de ondertekening van de overeenkomst heeft nagelaten maatregelen te nemen om de situatie waarmee zij momenteel wordt geconfronteerd beter te beheersen.

“Eén ding moet duidelijk zijn. We mogen niet toestaan dat vluchtelingen worden gebruikt als geopolitieke speelbal. Wie dit doet, moet op onze oppositie rekenen”, zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas.

“We zien de last die Turkije moet dragen, met bijna vier miljoen vluchtelingen in het land, maar tegelijkertijd moeten we niet alleen onze eigen verplichtingen nakomen, maar er ook voor zorgen dat Turkije zich aan zijn eigen verplichtingen houdt. Vooral nu”, aldus Maas.

Kanselier Angela Merkel heeft ook kritiek op Turkije.

“Ook is het, gezien het feit dat we bereid zijn te onderhandelen en mogelijk bereid zijn meer steun te geven, volstrekt onaanvaardbaar dat de vluchtelingen nu lijden. Ze zijn in zekere zin in een impasse geraakt”, zegt Merkel.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en de voorzitter van de Raad, Charles Michel, zullen vandaag een bezoek brengen aan de Grieks-Turkse grens om een beeld te krijgen van de situatie.

10 REACTIES

  1. Hulde, een land wat zich tegen de EU keert (wat ze in feite nu doen) kan op mijn steun rekenen! Gewoon niet binnenlaten en op de trein terug zetten naar Turkije…

  2. Het is maar goed dat wij in Europa nog mensen als Kurz en Orban hebben die voet bij stuk houden. En natuurlijk de Grieken niet te vergeten. Daar kan Rutte nog wat van leren. Is zo naïef te denken dat na een telefoontje met Erdogan het probleem gelijk wordt opgelost. Ook wel opmerkelijk is dat na het bezoek aan Turkije van die incompetente muts van een Knollebol de grens gelijk werd opengegooid.

  3. Goed zo, Oostenrijk! Na Hongarije, Slowakije, Tsjechië, Polen, Griekenland nu ook Oostenrijk en ik hoop dat er vele landen zullen volgen…

  4. Deze onnozele halzen denken dat moslims zich aan hun afspraken houden.

    Wie een moslim vertrouwd is een idioot !!!

  5. Merkel een nazaat van Hitler moeten haar aan de schandpaal zetten en met rotte tomaten en rotte eieren bekogelen ,misschien dat ze dan haar eigen volk eerst respect geeft ,tevens weg met al die gelukszoekers

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.