Miljoenen mensen in China zijn in quarantaine geplaatst om de verspreiding van het Coronavirus te beperken. Ongeveer 90.000 zijn besmet en 3.000 zijn gestorven. Het lijkt een positief effect te hebben gehad op de luchtkwaliteit in China, die nu aanzienlijk beter lijkt te zijn dan een maand geleden.

NASA-satellietbeelden, genomen tussen januari 2019 en eind februari 2020, laten zien dat het niveau van de giftige stof stikstofdioxide (NO2) boven het land sterk is gedaald.

In Oost- en Midden-China is de hoeveelheid van de stof, die voornamelijk wordt uitgestoten door fabrieken, elektriciteitscentrales en het autoverkeer, met 10 tot 30 procent gedaald. De verklaring hiervoor lijkt de impact van het Coronavirus op de industrie en de verplaatsingen van de inwoners te zijn.

“Dit is de eerste keer dat ik zo’n dramatische daling heb gezien over zo’n groot gebied als gevolg van één enkel fenomeen”, zegt Fei Liu, NASA’s luchtkwaliteitswetenschapper, in een persmededeling.

Stikstofdioxide is een giftig gas dat vooral astmapatiënten bij hoge concentraties verergerende problemen kan opleveren. NO2 is ook een indicator voor andere luchtverontreinigende stoffen.

4 REACTIES

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.