Janez Jansa © Culturaldiplomacy / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Het ziet er nu naar uit dat de EU nog een ander immigratiekritische lidstaat erbij krijgt, nadat Janez Jansa van de SDS-partij is voorgedragen als nieuwe minister-president van het land. Verwacht wordt dat hij door het parlement van het land zal worden goedgekeurd.

De Sloveense Democratische Partij, SDS, won de verkiezingen in Slovenië al in 2018, maar slaagde er toen niet in een regering te vormen.

In plaats daarvan werd er een minderheidsregering gevormd, die in januari van dit jaar ineenstortte.

Woensdag werd SDS-leider Janez Jansa echter door de president van het land, Borut Pahor, voorgedragen als nieuwe premier in Slovenië.

SDS en drie andere partijen, waaronder het conservatieve Nieuw Slovenië, zijn overeengekomen om een regering te vormen, aldus Reuters.

Als gevolg hiervan worden er waarschijnlijk geen nieuwe verkiezingen gehouden, wat de voormalige sociaal-liberale premier Marjan Sarec gepland had.

In plaats daarvan wordt verwacht dat het Sloveense parlement voor Janez Jansa als premier zal stemmen.

“Met andere woorden, het lijkt erop dat een ander EU-land een nieuwe nationalistische regering krijgt onder leiding van een bondgenoot van de Hongaarse premier Viktor Orbán”, zoals een EU-waarnemer het uitdrukt.

Net als Orbán is ook Jansa kritisch over immigratie. De twee hebben met elkaar campagne gevoerd en in de aanloop naar de verkiezingen in Slovenië in 2018 wilde Jansa dezelfde weg inslaan als Hongarije, met inbegrip van “het sluiten van het land” voor immigratie.

Naar verluidt is er ook een andere overeenkomst tussen Orbán en Jansa in die zin dat ze beiden hebben geholpen om het communisme in hun respectievelijke landen in het begin van de jaren negentig te verminderen.

9 REACTIES

  1. @Daniel, vraagje … ik zit uit te vogelen hoe die filter te vinden. Kan het niet vinden. Hellup … Kun jij uitvogelen wie Ron McKenzie of Kingdom Watcher is AUB? Ik ben nu op het punt dat ik praktisch nobody meer vertrouw … Thanks !!! Hoe dat filter te vinden/gebruiken, zou ik ook graag willen weten ..

  2. Nobody hier die iets weet van dat ‘filter’?
    Ik denk dat ikzelf het beste ook kan stoppen om ‘hulpvaardig’ te zijn.
    Pffffffffffffffffffff ….
    Thanks for nothing mates.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.