Illegale migranten landen aan in Griekenland. Beeld: Ggia. Wikimedia / Ggia

Grieken op Lesbos, Chios en Samos zijn de vluchtelingen zat en zijn maandag begonnen met het opzetten van blokkades om de regering te stoppen met het bouwen van nieuwe opvangcentra voor migranten.

De groepen hebben op de eilanden onder andere van gemeentelijke overheden en landbouworganisaties brede steun gekregen.

De regering zegt vastbesloten te zijn om detentiecentra te bouwen op recentelijk toegewezen grond ter vervanging van overvolle kampen op de eilanden – en kondigt aan dat de bouw deze week zal worden hervat na een korte pauze voor overleg.

Nadat de regering haar belofte om de overbevolking in de wintermaanden te verlichten niet is nagekomen, vrezen veel eilandbewoners dat de nieuwe faciliteiten het aantal migranten en vluchtelingen alleen maar zullen doen toenemen.

“Wij bewaken het toegeëigende gebied en als ze gaan bouwen, zal iedereen hier en uit de omliggende dorpen zich bij het protest aansluiten – want we willen dit niet”, zegt Stephanos Apostolou, een organisator van het protest en gemeenteraadslid van het dorp Mandamados op Lesbos.

Griekenland blijft de drukste plaats van binnenkomst van de Europese Unie voor vluchtelingen en migranten. Bijna 4.000 mensen maakten dit jaar tot 16 februari de oversteek van Turkije naar de Griekse eilanden, volgens gegevens van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.

De Kroatische minister van Buitenlandse en Europese Zaken Gordan Grlic-Radman, wiens land het roterende voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt, zei dat zijn prioriteit ligt bij het verbeteren van de screeningsmechanismen om legitieme asielzoekers te scheiden van andere migranten die de EU binnenkomen.

“We moeten een onderscheid maken tussen de vluchtelingen en de illegale immigratie. Dat is heel belangrijk; en we moeten de strijd aanbinden met de mensensmokkelaars, de criminelen die de illegale immigratie organiseren, we moeten de Europese Unie beschermen tegen illegale immigratie”, zegt hij tegen AP.

6 REACTIES

 1. “Wij bewaken het toegeëigende gebied en als ze gaan bouwen, zal iedereen hier en uit de omliggende dorpen zich bij het protest aansluiten – want we willen dit niet”

  Goed van de lokale bevolking dat er EINDELIJK eens “NEE!” wordt gezegd! Kunnen we in Nederland een voorbeeld aan nemen…

 2. Grote woorden van die Kroaat maar wat doen ze vervolgens met al die afgewezen ‘asielzoekers’? NIETS, men laat hen gewoon wegwandelen en zich binnen de maatschappij vestigen als ‘We ARE HERE!’, in plaats van hen Europa uit te donderen. Het lulverhaal dat men niet weet waar zij vandaan komen is totale larie, ze komen vanuit TURKIJE en NOORD AFRIKA Europa binnenvallen. Dus wat is het probleem? Terug naar dat TURKIJE en NOORD AFRIKA met al die illegalen en andere kolonisten. En het onmiddellijk opzeggen van het ‘vernietig Europa’ pact van Marrakesh. Grenzen van Europa dicht en het ‘christelijk,socialistisch,liberaal’ zooitje narren dat het hier dan niet mee eens is transporteren naar hun vriendjes in Turkije en Noord Afrika, Daag, gestoorde leden van D66, SP, GroenLinks, PvdA, CU, en ook VVD en CDA. Veel plezier daar met jullie hobby, op kosten van de totale gemeenschap de goedmensch uithangen waar hypocriet genoeg vaak jullie beter van worden! Doei oplichters! En blijf daar Timmie en Johnnie met jullie hersenloze aanhang!

 3. @Frank, wij zijn veel te lief. kijk eens naar de boeren, ziekenhuispersoneel, leraren en bouwvakkers die “NEE” zeggen (Allemaal op een van te voren aangewezen plek)
  Wij zullen de boeren in de toekomst keihard nodig hebben, want zelfvoorzienend is Nederland al lang niet meer. En wanneer je kijkt hoe het met de boeren in Duitsland gaan; die zijn nog veel slechter af!

  Zoek maar eens op: The uncertainty has settled. (Is van een Nederlandse filmmaker)
  Dit is een echte eye opener voor IEDEREEN die niet precies weet wat de “Groene transitie” in houdt en wat dat voor een gevolg heeft van de lokale bevolkingen.

 4. @anargie,

  Ik weet het, ik voel mij steeds meer “Don Quixote” in mijn eigen land, ik wil wel, maar alleen krijg je niets voor elkaar in dit land, het land wat de globlisten zo graag om zeep willen helpen…

  Daarom kan ik alleen maar landen toejuichen welke nog WEL iets tegen de EU tirannie WILLEN doen…

 5. Wat let ons onze Griekse broeders en zusters te ondersteunen in hun strijd tegen de maffiose Brusselse omvolkers.
  Ga niet naar Turkije etc. op vakantie, maar naar deze Griekse eilanden en steun aldaar de Hellenen in hun gevecht tegen Brussel en hun nieuwe geloof.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.