Foto ter illustratie

Honderden boeren hadden zich verzameld en marcheerden in de Franse noordoostelijke stad Reims. Ze wilden dat de autoriteiten een boer vrijliet die een dief had neergeschoten die ernstig gewond raakte. De boeren zeggen dat de politie hen niet helpt terwijl ze te lijden hebben onder talloze diefstallen – en dat ze zich daarom moeten verdedigen.

De boer Jean-Louis Leroux wordt nu aangeklaagd wegens poging tot moord nadat hij heeft toegegeven dat hij met een jachtgeweer op mensen heeft geschoten waarvan hij dacht dat ze brandstof van zijn boerderij probeerden te stelen.

De 19-jarige die werd neergeschoten ligt in coma in een ziekenhuis, meldt de BBC.

Leroux werd later op borgtocht vrijgelaten.

Eerder bestolen van brandstof

De 46-jarige zegt dat hij reeds tientallen diefstallen heeft meegemaakt en vond dat hij moest handelen nadat herhaalde telefoontjes naar de politie niet leidden tot een einde van het probleem.

De advocaat die Jean-Louis Leroux vertegenwoordigt, is van mening dat de boer niet van plan was om iemand kwaad te doen.

Andere boeren zijn ook  niet geholpen door de politie

Op donderdag 13 februari kwamen de Franse boeren buiten de rechtbank bijeen om te protesteren. Ze droegen borden die het gezag aanspoorden om Leroux vrijuit te laten.

Veel van de borden gaven aan dat de protesterende boeren ook het slachtoffer zijn van diefstallen – en klaagden dat ze niet beschermd worden door de autoriteiten.

“We weten dat het gebruik van wapens geen oplossing is, we vragen niet om onszelf op deze manier te beschermen, maar soms gebeuren er dramatische dingen”, vertelde Hervé Lapie, voorzitter van de lokale tak van de Franse boerenvereniging FDSEA, aan de TV-zender France 3.

“We zullen ons werk met de autoriteiten voortzetten… zodat dit soort dingen niet meer gebeuren en de boeren niet het recht in eigen handen hoeven te nemen”.

Boze Zweedse boer schiet asielzoekers van zijn erf

Tijdelijk op borgtocht vrijgelaten

De rechtbank koos ervoor om Leroux donderdag vrij te laten – maar hij staat nog steeds onder gerechtelijk toezicht voor zijn proces.

Het 19-jarige slachtoffer ligt volgens zijn advocaten nog steeds in coma. Ze hebben de schietpartij beschreven als een “hinderlaag” en beweerden dat “eigenrichting” nooit aanvaardbaar is.

2 REACTIES

  1. Jean-Louis Leroux zal wel aan de schandpaal genageld gaan worden door de lange arm uit Brus-HELL, want je eigen bezittingen beschermen tegen asielparasieten is natuurlijk uit den boze…

    Maar dit is wel weer een goed signaal dat de bevolking er genoeg van heeft…

  2. Wat moet je dan als de politie niet helpt? Dan moet je wel eigen rechter spelen, je hebt geen keus…ik wens de boeren veel succes

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.