Foto ter illustratie. © Nevermind2 / Wikemedia (CC BY-SA 3.0)

Luxemburg zal het eerste land in Europa zijn dat volledig gratis openbaar vervoer introduceert. Het doel is onder andere om het autoverkeer in het land te verminderen, maar ook om het voor de bewoners gemakkelijker te maken om zich met de bus en de tram te verplaatsen.

De verandering wordt aan het eind van de maand doorgevoerd en andere factoren die worden benadrukt zijn dat het gratis openbaar vervoer ook kan bijdragen aan minder schade aan het milieu en aan de opstoppingen van het verkeer.

Dagelijks pendelen ongeveer 400.000 mensen naar Luxemburg, de hoofdstad van het gelijknamige land. Veel van deze mensen komen uit de buurlanden Duitsland, Frankrijk en België en het grote aantal auto’s op de wegen zou hebben geleid tot een verslechtering van de luchtkwaliteit.

Luxemburg is een klein land met 600.000 inwoners in een gebied dat ongeveer net zo groot is als de provincie Noord-Holland. Er wordt aangenomen dat de kleine omvang van het land de mogelijkheden vereenvoudigt om een goed functionerend lokaal verkeer te handhaven dat de meeste burgers en buitenlandse pendelaars ten goede komt.

2 REACTIES

  1. Gratis bestaat niet, het hele systeem van vervoer, van materiaal tot logistiek etc. kost geld, geld dat moet worden gegenereerd door bedrijven en mensen en die moeten belastingen afdragen.
    Het enige “gratis” komt van de belasting maffia, die strooien met geld van de belasting betalers……

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.