Wat verbergt NASA in hemelsnaam?

De NASA site had vroeger een pagina met de titel (‘What are the primary forcings of the Earth system?’, (‘Wat zijn de primaire krachten van het aardse systeem’). In 2010 zei deze pagina dat de zon de belangrijkste drijvende kracht achter het klimaat van de aarde is, dat het alle belangrijke aspecten regelt, en dat we misschien op de vooravond van een ijstijd zijn. Verder zei NASA Science dat dingen als wolken, de albedo en aerosolgedrag krachtigere verkoelende effecten kunnen hebben die het opwarmende effect van CO2 overtreffen.

Vandaag de dag zegt die pagina ‘Share the science and stay connected, Access Denied’, (‘Deel de wetenschap en blijf verbonden, Toegang geweigerd’).

De Wayback Machine heeft dezelfde NASA “Primary Climate Forcings” link vastgelegd in 2010.

Klik voor groot

Hier is de tekst van de originele pagina (mijn bold).

NASA 2010: Wat zijn de primaire krachten van het aardse systeem?

“De zon is de primaire sturende kracht van het klimaatsysteem van de aarde. Zonlicht verwarmt onze wereld. Zonlicht drijft de atmosferische en oceanische circulatiepatronen aan. Zonlicht stimuleert het proces van fotosynthese dat planten nodig hebben om te groeien. Zonlicht veroorzaakt convectie die warmte en waterdamp naar de hemel brengt waar wolken zich vormen en regen brengen. Kortom, de zon drijft bijna elk aspect van het klimaatsysteem van onze wereld aan en maakt het leven zoals wij dat kennen mogelijk.

De baan van de aarde en de oriëntatie op de zon veranderen over een periode van vele duizenden jaren. Op hun beurt dwingen deze veranderende “baanmechanismen” het klimaat te veranderen omdat ze veranderen waar en hoeveel zonlicht de aarde bereikt. (Zie voor meer details) Zo dwingt de veranderende blootstelling van de aarde aan zonlicht het klimaat om te veranderen. Volgens de modellen van de wetenschappers van de baan en de oriëntatie van de aarde naar de zon, zou onze wereld net moeten beginnen met een nieuwe periode van afkoeling – misschien de volgende ijstijd.

Er is echter een nieuwe kracht voor verandering ontstaan: de mens. Na de industriële revolutie introduceerde de mens steeds meer broeikasgassen in de atmosfeer en veranderde het oppervlak van het landschap in een mate die groot genoeg is om het klimaat op lokale en mondiale schaal te beïnvloeden. Door het verhogen van het kooldioxidegehalte in de atmosfeer (met ongeveer 30 procent) heeft de mens zijn vermogen om warmte op te vangen in de buurt van het oppervlak vergroot.

Andere belangrijke factoren in het klimaatsysteem van de aarde zijn onder andere wolken, zwevende deeltjes en de helderheid van het oppervlak. Elk van deze verschillende kenmerken van het milieu op aarde heeft het vermogen om de opwarmende invloed van broeikasgassen te overtreffen en onze wereld te laten afkoelen. Een verhoogde bewolking zou bijvoorbeeld meer schaduw aan het oppervlak geven en tegelijkertijd meer zonlicht terugkaatsen naar de ruimte. Meer deeltjes in de lucht (of “aerosolen”) zouden meer zonlicht verstrooien en weerkaatsen naar de ruimte, waardoor het oppervlak wordt afgekoeld. Grote vulkaanuitbarstingen (zoals die van Mt. Pinatubo in 1992) kunnen zoveel aerosol in de atmosfeer injecteren dat het, als het zich over de hele wereld verspreidt, het zonlicht vermindert en de aarde doet afkoelen. Ook het vergroten van de oppervlakte van sterk reflecterende oppervlaktesoorten, zoals ijskappen, reflecteert grotere hoeveelheden zonlicht terug naar de ruimte en zorgt ervoor dat de aarde afkoelt.

Wetenschappers gebruiken NASA-satellieten om alle bovengenoemde voorspellingen van het klimaatsysteem van de aarde in de gaten te houden om beter te begrijpen hoe ze in de loop van de tijd veranderen en hoe eventuele veranderingen het klimaat beïnvloeden.”

Volgens de Wayback Machine verdween de tekst begin 2011 onder Obama’s bewind. Sommige mensen zeggen dat Trump de klimaatwetenschap verbergt, maar Trump schrapt de propaganda, terwijl Obama de zon ontkent.

De zon stuurt het klimaat op aarde aan

Er zijn veel mechanismen hoe de zon de temperatuur van de aarde kunnen veranderen (en niet alleen door zonnestraling). Zoals we hier al vaak besproken hebben, is er niet alleen Henrik Svensmark’s theorie over het magnetisch effect van de zon op wolken door kosmische straling, maar zijn er ook potentiële effecten (ondersteund door waarnemingen) dat magnetische fluxen, de stroom van zonnedeeltjes (de zonnewind) en veranderingen in het spectrum van de UV- en infraroodstraling allerlei soorten klimaatmarkeringen op aarde kunnen beïnvloeden. Dat omvat atmosferische druk, straalstromen (Rossby-golven), wolken, overstromingen in Europa, regen in Azië, grondwateraanvulling in China, bliksem boven Japan, en wind en regen boven Chili. Het alomtegenwoordige effect van de zon correleert zelfs surreëel met de menselijke vruchtbaarheid, levensduur en kwallenplagen.

Ik ben het eens met NASA 2010. Dus noem me een klimaatontkenner.

NASA hides page saying the Sun was the primary climate driver, and clouds and particles are more important than greenhouse gases

(h/t Theo)

3 REACTIES

  1. Ondankt dat de mainstream media ons blijft vertellen dat dit toch echt wereldwijd de warmste maand is kun je in Rusland een banaan als hamer gebruiken.

  2. We kunnen ons beter gaan afvragen wie de secundaire lieden zijn, die NASA deed besluiten deze pagina niet meer voor het grote publiek te vertonen. Want dat is de grote ziekte in deze hele wereld. Deze oneerlijke waarschijnlijk zeer rijke stinkers zouden tot op het bot uitgekleed dienen te worden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.