Europees Hof voor de Rechten van de Mens © CherryX / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft de individuele uitzetting van illegale immigranten aan de buitengrenzen van de EU rechtmatig verklaard. Twee Afrikanen, die in 2014 over het grenshek van Marokko naar Melilla op Spaans grondgebied waren geklommen, hadden een aanklacht ingediend. In Spanje werden ze door agenten van de Guardia Civil gearresteerd en kort daarna overgedragen aan de Marokkaanse autoriteiten.

De twee staatsburgers uit Mali en Ivoorkust hadden in 2017 in eerste instantie gelijk gekregen van het Hof voor de Rechten van de Mens. Spanje was hiertegen in beroep gegaan en eiste dat de Grote Kamer van het Hof de zaak zou behandelen. Op donderdag was de meerderheid van de Grote Kamer het eens met het standpunt van Madrid.

Rechters klagen over illegale grensbestormingen

De rechters betoogden dat hoewel de afwijzingen de betrokkenen beletten asiel aan te vragen in Spanje, zij verantwoordelijk waren voor hun gedrag – een gewelddadige bestorming van de grens in combinatie met meer dan honderd andere migranten. In plaats daarvan hadden de eisers moeten proberen om Spanje legaal binnen te komen, aldus de rechters.

Onlangs heeft Marokko zijn eigen grenshekken aan de exclaves Ceuta en Melilla versterkt. Daarnaast heeft de regering in Rabat duizenden politieagenten naar het noorden overgeplaatst om de migranten op te halen en naar het zuiden van het land te brengen, vanwaar ze naar hun land van herkomst kunnen worden gebracht.

Illegale Einwanderer dürfen ohne Asylprüfung zurückgewiesen werden

Guy Verhofstadt’s les uit de Brexit: Nu meer dan ooit nationale soevereiniteit wegnemen

2 REACTIES

  1. Eindelijk eens een uitspraak van het EHRM wat enig hout snijd… Wordt het ze in ieder geval – op papier – moeilijker gemaakt…

  2. wie zal dat betalen?? zoete lieve Gerritje oftewel de EU (wij) zullen in het geniep hier Marokko of de Koning van Marokko alleen, bovenmatig voor belonen. Anders zal het die marokkanen een worst wezen wat al die illegalen uitvreten, die zijn toch niet van plan in Marokko te blijven.
    Hoe het ook zij: EU betaalt wereldwijd de rekeningen van haar stupiede beleid.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.