Rodrigo Duterte © PCOO EDP / Wikimedia (Public Domain)

De Filipijnen willen dat Amerikaanse soldaten in het land naar huis gaan.

De Filipijnen hebben ervoor gekozen om het Visiting Forces Agreement (VFA) met de Verenigde Staten te beëindigen. Beide partijen hadden het verdrag in 1998 ondertekend dat de aanwezigheid van Amerikaanse oorlogsschepen, gevechtsvliegtuigen en soldaten op de Filipijnen reguleert. De VFA heeft de Amerikaanse soldaten ook wettelijke immuniteit verleend voor bepaalde misdaden die zij hebben begaan tijdens hun verblijf in de Aziatische eilandnatie.

“Het wordt tijd dat we onszelf vertrouwen. We zullen onze eigen verdediging versterken en niet op een ander land vertrouwen”, zegt een woordvoerder van de president van het land, Rodrigo Duterte.

De woordvoerder zei ook dat het land in de toekomst alleen nog maar overeenkomsten zal ondertekenen die beide partijen begunstigd.

Het besluit kwam nadat de V.S. vorige maand het visum voor Ronald dela Rosa, een vroegere politiechef in de Filipijnen introkken. Rosa wordt verdacht van buitengerechtelijke executies tijdens de overheidsoorlog tegen de drugskartels in het land.

Sinds Duterte in 2016 president van de Filippijnen werd, heeft hij de oorlog tegen de drugsbendes geïntensiveerd, die door bepaalde elementen van de Amerikaanse regering is bekritiseerd en die op zijn beurt Duterte ertoe heeft gebracht China en Rusland militair en economisch te benaderen.

3 REACTIES

  1. Excellent idee van Duterte. En ik heb wel een idee welke “bepaalde elementen” in de VS dit minder prettig vinden: ze zitten vaak in de geldhandel, narcoticahandel, blanke slavinnenhandel, politiek en media.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.