Fotocollage: foto's Pixabay en Wikimedia © Jose Arukatty (Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International)

Sinds Leo Hendrik in 1907 de eerste kunststof creëerde, is het veelzijdige materiaal in elk aspect van het leven doorgedrongen. Door de economische aard van kunststof, de betaalbaarheid ervan, worden de meeste kunststofproducten zonder nadenken gekocht en weggegooid.

Hoe praktisch plastic ook is, de groei van de bevolking betekent helaas een groei in plastic afval. De toename van plasticvervuiling bedreigt nu het voortbestaan ​​van het milieu, onze dieren en onze eigen soort, de mensheid.

Toegewijde wetenschappers blijven de strijd aanbinden met de grootste plasticvervuilers zoals Coca-Cola, om een beter gebruik te vinden voor de materialen die onze planeet vervuilen. Recycling domineert nu elke discussie over stortplaatsen, de ruimte raakt snel op en verbranding vergiftigt alleen maar onze lucht- en waterwegen nog meer. Gelukkig zijn er nog steeds bedrijven die op zoek zijn naar het ‘gouden ei’ van biologisch afbreekbare opties om onze plasticverslaving volledig te vervangen.

Een van die bedrijven is het Britse plasticrecyclingbedrijf MacRebur. MacRebur heeft een oplossing ontwikkeld die gebruik maakt van gerecyclede plastic flessen om de kosten voor het aanleggen van asfaltwegen, hun duurzaamheid en levensduur op lange termijn te verbeteren. McCartney werd geïnspireerd door de “plukkers” die hij zag die plastic flessen ophaalden om kuilen te vullen, en hoe ze op de weg werden gesmolten door ze in brand te steken voor een snelle en goedkope herstelling van de weg.

McCartney nam het basisidee mee terug naar zijn MacRebur-team om het ideale mengsel van afvalplastic en granulaat te verfijnen tot betrouwbare asfaltwegen. Wat volgde was jaren van testen en drie formules, die allemaal voldeden aan de strenge normen voor het testen van wegen. Elke formule voldeed aan de traditionele asfalt- en bitumenniveaus.

Het nieuwe ontwerp claimt de levensduur van een weg te verlengen en de CO2-voetafdruk die bij de productie van wegen wordt gebruikt, aanzienlijk te verminderen. McCartney legt uit wat het bedrijf heeft moeten doormaken om de ideale oplossing te vinden.

“We hebben ongeveer vijf- tot zeshonderd verschillende ontwerpen van verschillende polymeren doorlopen voordat we er een vonden die echt werkte”.

Het meest aantrekkelijke onderdeel van de formule is de mogelijkheid voor MacRebur om niet-recyclebaar plastic afval, zoals plastic wegwerpzakken, op te nemen. Een kilometer van een nieuwe weg recycleert ongeveer 1,8 miljoen van deze zakken waarvan wordt gezegd dat ze de waterwegen verstikken, of kan 684.000 plastic flessen gebruiken om het asfalt te leggen en kuilen te vullen.

MacRebur gebruikt alleen plastic dat als afval wordt aangemerkt. Het plastic wordt vervolgens gesmolten tot een bepaalde temperatuur en de verwachting is dat het de wegen een langere levensduur zal geven. Volgens McCartney zijn de plastic wegen van MacRebur 60% sterker dan onze traditionele wegen.

“We willen twee wereldproblemen oplossen. Aan de ene kant noemen we het de plasticafval-epidemie, en aan de andere kant de slechte kwaliteit van de wegen die we vandaag de dag moeten berijden,” zegt McCartney.

En met het nieuwe MacRebur-product dat geschikt is voor de start- en landingsbanen van luchthavens, begint het plasticprobleem dat we allemaal onder ogen zien er hoopvol uit te zien.

Company Using Plastic Waste Making Roads 60% Stronger Than Traditional Ones

3 REACTIES

  1. Wegen en autobanden zijn als slijptollen die elkaar afslijpen en daar kijg je fijnstof van. Ik denk dat dit nieuwe materiaal de banden nog harder af gaat slijpen. Verplaatsing van het probleem dus. Minder asfalt wordt afgeslepen te koste van banden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.