Politiegeweld in Frankrijk escaleert: Hersenschade na kopschot

8
674

De videosamenvatting van het Franse dagblad “Le Monde” laat u versteld staan. In het begin wordt de zaak van een lid van de vrijwillige brandweer, Olivier Beziade, behandeld. De vader van drie kinderen had zich begin 2019 aangesloten bij een demonstratie van de Gele Hesjes in Bordeaux.

Daarna lag hij dagenlang in een kunstmatige coma en vocht voor zijn leven. Een politieagent had hem met een rubberen kogel in het achterhoofd geschoten. Zwaar hersenletsel was het gevolg. De verantwoordelijke agent werd een jaar later aangeklaagd. Hij is nooit geschorst.

Geweldsexcessen zoals in Egypte

Le Monde toont schokkende foto’s van de vele slachtoffers van Frans politiegeweld. Er wordt gesproken over verminkingen en blijvende schade. De mensen in Europa hebben zogenaamd het recht op vrijheid van meningsuiting, het recht om te demonstreren en zich te verenigen. In Frankrijk worden deze grondrechten beantwoord met buitensporig geweld, dat misschien bekend is van de Arabische lente in Egypte.

Willekeurig politiegeweld

In het geval van Olivier Beziade is nu bewezen dat er geen gevaar van hem uitging. Hij had geen enkele politieagent bedreigd. Het schot op hem was willekeurig en ongegrond.

De film van Le Monde traceert elke minuut van de demonstratie in Bordeaux totdat het fatale schot werd afgevuurd, schrijft het Duitse nieuwsportaal Info Direkt. De beelden tonen een vreedzame demonstratie zonder rellen. Nadat de kop van de demonstratie het centrale plein had bereikt, viel de politie zonder reden of provocatie van opzij aan en sneed ze de mensen van elkaar af. Video’s bewijzen dat politieagenten op vluchtende demonstranten van achteren met rubberen kogels en traangasgranaten hebben geschoten.

Macron regering verdedigt geweld

De exacte opwerking is in dit opzicht ook interessant, omdat er voor een dergelijke procedure orders en commandanten moeten zijn. De Macron-regering loopt ongetwijfeld voorop in dergelijke ontwikkelingen. Tot begin dit jaar heeft de Macron-regering altijd het politiegeweld verdedigd. Pas toen een huisvader door agenten werd doodgeslagen omdat hij op zijn brommer een telefoontje had gepleegd, begon een langzame verandering in het denken. Inmiddels roepen zelfs de Verenigde Naties op tot een onderzoek naar het geweld.

Ernstige gevolgen

Olivier Beziade vertelt FranceTV dat zijn leven door het schot werd verwoest. De artsen noemden het een wonder. Of hij de spoedoperatie zou overleven was onduidelijk. Ze vreesden zelfs dat hij verlamd zou raken. Hij heeft het overleefd, maar heeft nog steeds last van depressies, vermoeidheid en epileptische aanvallen. “Ik hoop dat je nooit door hoeft te maken wat ik doormaak in het leven”, zegt Beziade. De politieagent die hem waarschijnlijk onrechtmatig heeft verwond, zal binnenkort terechtstaan.

Onlangs nog liet het ministerie van Binnenlandse Zaken tijdens protesten brandweerlieden in elkaar slaan, die vervolgens een felle strijd met de veiligheidstroepen voerden.

Frankrijk: massale gevechten tussen politie en brandweer

8 REACTIES

 1. Als het er op aankomt, is het overal hetzelfde, de machtsgroepen, zoals politie, kiezen de kant van degene die hen betalen, punt andere lijn, bevel is bevel bestaat nog altijd, gegeven door diegenen, die het Nazisme langs alle kanten veroordelen en verwerpen, als het hen maar goed uitkomt, kan alles in hun belang.

 2. Je slaat de haat er wel in,maar nooit eruit, Macron kan bij de volgende verkiezingen zijn biezen pakken ,samem met die klunzen in Brussel .

 3. Arme man…zo gaat het dus als je opkomt voor je land…krijg je stank voor dank van die achterlijke linkse landverraders… 🙁

 4. Als je je eigen bevolking moet aanvallen c.q. onderdrukken, hou je het niet lang meer vol… Benieuwd wanneer dit Macron gaat opbreken…

 5. De vraag is :waarom hebben de fransen voor zo een hufter als Macron gekozen,die denken niet goed na

 6. @Paul De Clercq, dezelfde redenen waarom Nederland al 3 X voor Rutte heeft gestemd. TV en media stemmen hun agenda op 1 kanidaat af en schrijven en praten die kanidaat de hemelpport in.
  Dit keer was het Macron, een Rottschild bankier die gepushed werd.
  En laat Rottschild nou net een naam zijn waar heel veel Nederlanders hun schouders bij optrekken. Het zal allemaal wel, zeggen ze dan.
  Ik weet nog dat de AFD wel iets tegen zijn aanhang daarover heeft gezegd.

 7. Arme man…zo gaat het dus als je opkomt voor je land…krijg je stank voor dank van die achterlijke linkse landverraders…
  Tja, laat nu net links en Antifa met regelmaat mee demonstreren aan wie we al deze ellende aan
  te danken hebben dubieus toch? Let maar is op de vlaggen en de bekende letter A etc.
  Wat doen die lui er tussen? juist de boel opjutten en naar de kloten helpen zo dat ons de regels nog
  strakker worden aangespannen.En o ja ook moslims doen mee al helemaal absurd.waardoor de hele
  opzet van de gele hesjes waar het eigenlijk om ging naar de kl word geholpen.En jazeker deze lui
  worden er voor betaald en werken juist voor de Sorros bende en aanhangers.
  Zolang deze lieden blijven meelopen ben ik niet van de partij.Gebruik je ogen mensen en word
  wakker ziet u het niet?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.