Windturbines-wieken kunnen niet worden gerecycled – vervuilen grote stukken land

10
3249

Aangezien de wieken van de eerdere windturbines nu het einde van hun levensduur hebben bereikt, zoeken bedrijven naar manieren om met de tienduizenden om te gaan die nu moeten worden vervangen. Nu worden ze massaal op stortplaatsen gedumpt en men verwacht dat ze daar voor altijd zullen blijven liggen.

Het blad van een windturbine kan langer zijn dan een Boeing747-vleugel, dus het kan niet zomaar ergens worden weggegooid als het versleten is. Eerst moet het met een diamantzaag in drie delen worden gezaagd, die klein genoeg zijn om op een tractoraanhanger te worden gezet.

In Wyoming, VS, worden nu 870 wieken verwerkt en in de grond begraven, waar ze voor altijd zullen blijven liggen, meldt Bloomberg.

Tienduizenden oude bladen worden over de hele wereld uit windmolens gehaald en ze kunnen nergens anders heen dan op dergelijke stortplaatsen. Alleen al in de Verenigde Staten zullen er de komende vier jaar zo’n 8.000 worden weggehaald. In Europa zullen er tot 2022 minstens 3.800 per jaar worden gesloopt. En het zal nog erger worden.

Kan niet worden gerecycled

De meeste zijn meer dan tien jaar geleden gebouwd, toen het aantal installaties nog een vijfde was van wat het nu is. Gebouwd om stormwinden te weerstaan, kunnen de wieken niet gemakkelijk worden vernietigd, gerecycled of voor andere doeleinden worden gebruikt.

Dit heeft geleid tot een urgente zoektocht naar alternatieven, vooral in gebieden waar het ontbreekt aan open landschappen. In de Verenigde Staten worden ze naar de weinige stortplaatsen gestuurd die ze accepteren, waar ze worden geplaatst in stapels die 10 meter de grond ingaan.

“De windturbines-wieken zullen er uiteindelijk voor altijd zijn. De meeste stortplaatsen worden beschouwd als droge graven. Het laatste wat we willen is nog meer milieuproblemen creëren”, zegt Bob Cappadona, CEO van de Noord-Amerikaanse afdeling van Veolia Environnement, die op zoek is naar betere manieren om met het massale afval om te gaan.

Het verbranden van glasvezel veroorzaakt emissies

In de Europese Unie, waar strenge regels gelden voor wat er in de grond mag worden gedumpt, wordt een deel van de bladen verbrand om er cement van te maken of voor brandstof in energiecentrales. Maar de energie-inhoud van het blad is laag en het verbranden van glasvezel veroorzaakt emissies.

Bedrijven proberen nu nieuwe manieren te vinden, zoals Global Fiberglass Solutions in Texas. Ze hebben een methode ontwikkeld om de bladeren om te zetten in pellets en vezelplaten voor muren en vloeren. Maar de productiesnelheid is laag en de wieken worden alsnog in de grond gedumpt.

Michael Bratvold, een afvalverwerker, geeft toe dat het voor altijd begraven van de wieken niet ideaal is. Toen een foto van vroege leveringen afgelopen zomer viraal ging, bespotten veel mensen in de social media het onvermogen om iets te hergebruiken als goed voor de planeet werd bestempeld.

“Critici zeiden dat ze dachten dat windmolens goed waren voor het milieu, maar hoe duurzaam is het als het als afval in de grond eindigt”, zegt Bratvold.

10 REACTIES

 1. Een levensduur van 10 jaar voor de windmolen bladen is bijzonder kort in verhouding tot de investering, los van de opbrengst. Doch, als men de afvalverwerking en derhalve de ecologische voetafdruk ook in het totaalplaatje gaat verrekenen, is dit groene sprookje niet zo positief.

  Bij het ontwerp en de bouw van de windmolens is kennelijk niet grondig nagedacht of gewerkt rond het C2C (cradle to cradle) principe.
  Waarbij ik mij afvraag of het niet mogelijk is om deze wieken in aluminium te construeren, een materiaal dat wel recycleerbaar is, doch waarschijnlijk iets duurder en moeilijker tot wieken te fabriceren. Hoewel, vliegtuigvleugels worden ook uit aluminium gemaakt.

  De verwerking van afgedankte zonnepanelen zal bovendien nog meer milieu problemen met zich meegeven inzake afvalverwerking. Groene fantasietjes zijn behalve duur, ook erg bitter en negatief voor het milieu.

  Tenslotte als men dan toch, op totalitaire wijze, de elektrische auto erdoor wil drukken, dan lijkt mij de bouw van een nieuwe generatie atoomcentrales aangewezen, want enkel op wind-en zonnestroom gaan we niet ver rijden vrees ik. Of mag enkel de groene en EU elite nog met de elektrische wagen naar de vergadering?

  De EU wil de houtkachel verbieden maar stookt zelf de glasvezel windmolen wieken op? Vreemde filosofie.
  Tenslotte, een oude diesel mag dan fijn stof uitstoten, hij is alleszins minder landschapsvervuilend!

 2. “Windturbines-wieken kunnen niet worden gerecycled – vervuilen grote stukken stukken land”

  Na een levensduur van ongeveer 25 jaar zijn zonnepanelen ook ontiegelijk moeilijk te recyclen, er zijn een paar bedrijven die onderdelen van deze monsters voor 90% kunnen hergebruiken, voor de grote bubs loont het niet om aan recyclen te beginnen, hoppa op naar de nieuwe milieu-rampen.

 3. Tsja, vooruit denken is ook al niet echt het sterkste punt van de aanhangers van linkse hobbies. Dat krijg je ervan als je gevoelens belangrijker acht dan feiten.

 4. tadaa, zie hier het zoveelste probleem, het is al geen beste rendement van die “hightech-molenwieken”
  problemen met andere problemen oplossen. Na mij de zondvloed is het motto

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.