Tencent publiceert per ongeluk de werkelijke cijfers Coranavirus-doden – meer dan 24.000

1
1101

Terwijl veel deskundigen de waarheidsgetrouwheid van de Chinese statistieken voor de Wuhan-Coronavirus-uitbraak in twijfel trekken, heeft Tencent [Chinees technologiebedrijf] in het weekend onbedoeld het werkelijke aantal infecties en sterfgevallen vrijgegeven – die veel hoger zijn dan de officiële cijfers, maar griezelig genoeg in overeenstemming zijn met de voorspellingen van een gerespecteerd wetenschappelijk tijdschrift.

Reeds op 26 januari meldden netizens [woord is afgeleid van ‘citizen’ en verwijst naar iemand die internetbronnen gebruikt] dat Tencent op zijn webpagina met de titel “Epidemic Situation Tracker” kortstondig gegevens over het nieuwe Coronavirus (2019-nCoV) in China liet zien die veel hoger waren dan officiële schattingen, alvorens plotseling over te schakelen op lagere aantallen. Hiroki Lo, een 38-jarige Taiwanese eigenaar van een drankwinkel, meldde die dag dat Tencent en NetEase beide “ongewijzigde statistieken” publiceerden voordat ze in korte tijd overschakelden naar officiële cijfers.

Lo vertelt Taiwan News dat hij op 26 januari de aantallen op zowel Tencent als NetEase controleerde en deze werkelijk “eng” vond. Hij zegt dat hij niet wist of de cijfers echt waren of niet, maar hij had niet veel tijd om erover na te denken omdat hij een drukke dag had in zijn winkel.

Lo zegt dat hij de cijfers niet meer controleerde totdat hij die avond naar huis ging en hij geschokt was om te zien dat ze dramatisch waren gedaald en vermoedde dat er “iets mis was”. Hij zegt dat hij merkte dat individuen in een Hong Kong Facebookgroep ook dezelfde bizarre gebeurtenis hadden waargenomen die dag.

Op de late zaterdagavond (1 februari), toonde de Tencent webpagina de bevestigde gevallen van het Wuhan-virus in China als staande op 154.023, 10 keer het officiële cijfer op dat moment. Het aantal verdachte gevallen werd vermeld op 79.808, vier keer het officiële cijfer.

Het aantal genezen gevallen bedroeg slechts 269, ruim onder het officiële aantal van 300 op die dag. Het meest onheilspellend was dat het aantal doden 24.589 bedroeg, veel meer dan de 300 die op die dag officieel werden vermeld.

Even later had Tencent de cijfers aangepast om de ‘officiële’ cijfers van de regering op die dag weer te geven. De netizens merkten op dat Tencent op zijn minst drie keer extreem hoge cijfers heeft gepost, alleen om ze even later snel te verlagen tot door de overheid goedgekeurde statistieken.

1 februari – grafiek met hogere cijfers (links), grafiek met “officiële” cijfers (rechts). (Internet afbeelding)

Netizens merkten ook op dat elke keer dat het scherm met de grote aantallen verschijnt, een vergelijking met de gegevens van de vorige dag daarboven verschijnt, wat een “redelijke” toename laat zien, net als de officiële aantallen. Dit heeft sommige netizens ertoe gebracht om te speculeren dat Tencent twee sets van gegevens heeft, de echte gegevens en de “verwerkte” gegevens.

Sommigen speculeren dat een coderingsprobleem er de oorzaak van kan zijn dat de echte “interne” gegevens per ongeluk verschijnen. Anderen geloven dat iemand achter de schermen probeert de echte cijfers te lekken.

Echter, de “interne” gegevens in het bezit van Peking weerspiegelen mogelijk niet de werkelijke omvang van de epidemie. Volgens meerdere bronnen in Wuhan zijn veel Coronavirus-patiënten niet in staat om een behandeling te krijgen en sterven ze buiten de ziekenhuizen.

Een ernstig tekort aan testkits leidt ook tot een lager aantal gediagnosticeerde gevallen van infectie en overledenen. Bovendien zijn er veel meldingen van artsen die opdracht krijgen om andere vormen van overlijden te vermelden in plaats van het Coronavirus om het dodental kunstmatig laag te houden.

Hoewel sommigen de foto’s verklaren als netizens die met hun browser knoeien, liggen de 154.023 infecties op 1 februari opvallend dicht bij de schatting die op die datum door een wetenschappelijke modelstudie van de Universiteit van Hong Kong (HKU) werd voorspeld en die op de website van Lancet werd gepubliceerd. De studie schat het aantal gevallen veel meer, gezien de 2,68 verspreidingsgraad per geval, de verdubbeling van het totaal aantal infecties om de 6,4 dagen, en de bekende reispatronen in China en wereldwijd.

Het rapport stelt dat er op 25 januari waarschijnlijk al 75.815 mensen besmet waren met het nieuwe Coronavirus (2019-nCoV) in Wuhan. Dit aantal voor januari is veel groter dan het aantal van 28.000 dat de regering op 6 februari heeft gegeven.

Aangezien het rapport meer dan 75.000 gevallen op 25 januari schatte, en het bericht van 1 februari zeven dagen later was, zou het aantal gevallen in Wuhan alleen al, volgens het model, 150.000 moeten hebben bereikt, wat ongetwijfeld in de buurt komt van de 154.023 die voor heel China op de Tencent-pagina staan vermeld. Met bijna 12 dagen verstreken sinds de publicatie van het rapport, voorspelt het model dat het aantal besmettingen in Wuhan nu 300.000 zou kunnen bedragen.

Een ander vreemd fenomeen dat netizens hebben opgemerkt is het sterftecijfer, aangezien de sterftecijfers van de regering routinematig dagenlang een exact zelfde percentiel handhaven. Velen merkten op dat de regering in de eerste dagen van de rapportage het sterftecijfer op 3,1 procent heeft gezet.

22 jan. 17 sterfgevallen / 542 infecties = 3,1 procent.
23 jan. 26 sterfgevallen / 830 infecties = 3,1 procent.
24 jan. 41 sterfgevallen / 1.287 infecties = 3,1 procent.

Eind januari besloot de regering blijkbaar om het nieuwe officiële sterftecijfer vast te stellen op 2,1 procent. Zoals te zien is in onderstaande afbeelding werd het sterftecijfer op precies 2,1 procent gehouden, ongeacht de cijfers van 30 januari tot en met 3 februari:

(Internet afbeelding)

De sterftecijfers die kort op Tencent stonden, zijn veel hoger. Het sterftecijfer voor 26 jan. was 2.577 sterfgevallen op 15.701 infecties, oftewel 16 procent.

Het sterftecijfer dat op de post van 1 februari stond, was 24.589 sterfgevallen van 154.023 besmettingen, wat ook op 16 procent uitkomt. De kort getoonde sterftecijfers zijn duidelijk veel hoger dan de officiële percentages en aanzienlijk hoger dan SARS met 9,6 procent, maar lager dan MERS met 34,5 procent.

1 REACTIE

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.