Mark Zuckerberg / Screenshot YouTube

Facebook baas Mark Zuckerberg heeft aangekondigd dat de social media-gigant zijn kronkelende censuurbeleid laat varen en belooft “op te komen voor de vrijheid van meningsuiting”.

Zuckerberg deed de verrassende belofte tijdens een vurige toespraak op de Silicon Slopes Tech Summit op vrijdag in Utah.

Zuckerberg vertelde het publiek dat hij nu van mening is dat Facebook is geïntimideerd in het deelnemen aan “excessieve censuur” – waarschijnlijk door zakelijke mediareuzen en linkse journalisten.

In plaats van zich tot de linkse maffia te wenden, zei Zuckerberg, gaat Facebook nu mensen toestaan om “te posten wat zij willen”, alhoewel het “veel mensen zal ergeren”.

“We worden steeds vaker opgeroepen om veel verschillende soorten inhoud te censureren, wat me echt ongemakkelijk maakt. We zullen de inhoud die echt schadelijk is, verwijderen, maar de lijn moet op een gegeven moment worden gehandhaafd. Het voelt alsof de lijst met dingen die niet op social media kunnen worden gezegd, blijft groeien, en daar ben ik het niet mee eens”, beweerde hij.

“Dit is de nieuwe aanpak [vrijheid van meningsuiting] en ik denk dat het veel mensen zal ergeren (“piss off a lot of people”). Maar eerlijk gezegd irriteerde de oude aanpak ook veel mensen, dus laten we iets anders proberen”, zei hij.

Zuckerberg heeft de afgelopen maanden onder vuur gelegen omdat hij weigerde politieke advertenties van Facebook te verbieden – ondanks het feit dat de social media-gigant Twitter heeft verklaard dat het zou stoppen met het verder verspreiden van politieke advertenties.

De tech-goeroe heeft ook verklaard dat Facebook geen politieke advertenties zal beoordelen.

De opstandige verschijning van Zuckerberg op de technologie-top in Utah volgde nadat Facebook eerder deze week de verwachtingen van Wall Street voor de groei van het vierde kwartaal had teleurgesteld. De resultaten, vrijgegeven op woensdag, wekten de bezorgdheid dat Facebook’s dagen van astronomische groei in de achteruitkijkspiegel verdwenen waren en het aandeel van ’s werelds grootste sociale netwerk daalde met 7,2 procent.

Facebook heeft in het vierde kwartaal zijn traagste omzetgroei ooit geboekt, namelijk 25 procent.

Elders beloofde het bedrijf op woensdag betere bescherming voor Facebook-gebruikers , nadat de social media-reus beloofde om 550 miljoen dollar te betalen in een rechtszaak waarin wordt beweerd dat van miljoenen gebruikers zonder hun toestemming illegaal biometrische gegevens waren verzameld.

Facebook heeft geen wangedrag toegegeven bij het overeenkomen van de schikking, waarvoor gerechtelijke goedkeuring vereist is.

Zuckerberg heeft Facebook-gebruikers in het licht van de uitkomst van de rechtszaak een verbetering van de privacy beloofd, terwijl de oprichter probeert de voortdurende bezorgdheid over privacy aan te pakken die het social mediabedrijf nastreeft.

5 REACTIES

  1. Zuckerberg die belooft “op te komen voor de vrijheid van meningsuiting”? Jaja, zolang het maar precies in het straatje van Facebook past, meningsuiting a la Facebook dus…

    In dit geval, eerst zien, dan geloven…

    En zelfs al doet Zuckerberg dit (wishful thinking), dan is het maar de vraag of dit zo blijft indien de omzetgroei weer beter gaat…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.