De oprichter van de Nobelprijs, Alfred Nobel, kan ervan worden beschuldigd een chauvinistische racist te zijn. Dit blijkt uit studies van zijn briefwisseling met zijn minnares Sofie Hess.

Foto: Alfred Nobel, cirka 1883. © Wikipedia.

10 december zou een viering van de wetenschap moeten zijn, maar de Nobelstichting heeft er een dag van gemaakt waarop ze grote delen van het Zweedse volk als racisten wegzet door de partijleiders van de Zweden Democraten niet uit te nodigen, terwijl men alle andere partijleiders uitnodigt. Bovendien uitnodigingen heeft gestuurd aan alle ambassadeurs van tereurregimes die journalisten vermoorden en dissidenten opsluiten.

De acties van de Nobelstichting zijn een goede aanleiding om de mensvisie van de oprichter Alfred Nobel zelf nader onder de loep te nemen. Welke politieke opvattingen en zienswijzen over andere mensen had Alfred Nobel tijdens zijn leven?

De Nobelstichting verzwijgt de waarheid

De Israëlische linkse krant Haaretz merkt op dat Nobel de deugmenstest geenszins zou doorstaan. In het artikel ‘Alfred Nobel’s Letters Reveal His anti-Semitic, Chauvinistic Side’ constateert men dat hij niet voldoet aan de eisen van een ruimdenkende en tolerante globalist.

Bijna honderd jaar lang heeft de Nobelstichting de briefwisseling die Alfred Nobel met Sofie Hess had als geheim bestempeld – uit angst dat de brieven zijn reputatie zouden bedoezelen. De briefwisseling, die duurde van 1877 tot aan zijn dood in 1896, onthult “een chauvinistische en antisemitische kant van de Zweedse uitvinder achter de prestigieuze prijs die zijn naam draagt”.

Ongeveer 220 brieven van Nobel aan Sofie Hess, en 41 van haar aan hem, werden vorig jaar in het Engels gepubliceerd in “A Nobel Affair: The Correspondence Between Alfred Nobel and Sofie Hess” (University of Toronto Press).

Het boek is niet in het Nederlands vertaald. En wat er door de mainstream media over Nobel en Hess wordt bericht, gaat vooral over ongelukkige liefde.

Na de dood van Alfred Nobel in 1896 kocht de Nobelstichting de brieven van Sofie Hess voor 12.000 Hongaarse florijnen, wat overeenkwam met 300.000 dollar – een enorme som op dat moment. Zij lieten Hess ook instemmen met de eis om nooit iets over haar contacten met Nobel te publiceren. Niemand mocht de brieven lezen, totdat in 1976 wetenschappers toegang kregen tot de brieven. En in 2018 mocht historica Erika Rummel de hele correspondentie vertalen en publiceren, schrijft Haaretz.

De Nobelstichting “wilde het nobele beeld als visionair en filantroop behouden, terwijl zijn correspondentie met Hess angstaanjagende aspecten van zijn karakter aan het licht brengt die voorheen onbekend waren”, schrijft Joodse krant Haaretz.

Paranoïde, sarcastisch, intolerant en racistisch

De Nobelprijsstichter was paranoïde, sarcastisch, intolerant en racistisch, en de verduistering van de Nobelstichting heeft het belang van de brieven helpen verminderen.

Maar het boek onthult hoe “racistisch de man was die  de wereldwijde Nobelprijs als een symbool van universele waarden, vooruitgang en vrede creëerde”, schrijft Haaretz, die fragmenten uit de brieven van Nobel publiceert:

“In mijn ervaring doen de Israëlieten [Joden] nooit iets uit goede wil. Zij handelen slechts uit egoïsme of uit een verlangen om te pronken – en hoe kunnen zij een eigenschap van een ander persoon begrijpen die zij zelf absoluut niet hebben? De Israëlieten hebben een aantal zeer goede eigenschappen, die ik altijd erken, maar onder egoïstische en onbezonnen mensen, zijn zij de meest egoïstische en onbezonnen mensen. Voor hen is het ‘ik en familie’ – alle anderen bestaan alleen maar om te worden weggevaagd. Misschien hebben ze gelijk om zo te handelen, maar dan moeten ze niet verbaasd zijn als ze behandeld worden zoals ze anderen behandelen of willen behandelen”, aldus Nobel.

6 REACTIES

 1. “De Nobelprijsstichter was paranoïde, sarcastisch, intolerant en racistisch….,”
  Geldt dat ook niet voor sommige winnaars/ontvangers van deze prijs???

 2. Hier op FENIX drukt men mijn inziens veel te veel een stempel op de Joden en Israël.
  Dit geschreven hebbende, wil ik overigens niet beweren dat Joden en Israël, nu direct mijn allergrootste vrienden zijn. Dat niet.
  Maar er is- en bestaat een ander volk waar we ons veel meer op zouden moeten richten.
  Laat Joden en Israël dus geen “bliksem”- afleider worden om het te weinig over de dodelijker Islam en Moslimwereld te hebben.
  Hoe erg Israël en de Joden ook zouden zijn ? Islam en de Moslimwereld, dat is erger.
  Zeker als zij zich in onze westelijke wereld vestigen.

  Pas als dàt probleem getackled is in onze wereld, laten we pas dan naar andere zaken kijken.

 3. Jammer dat in het naamtekstvak de naam: aphroditekt voorgedrukt staat.
  Ik heb niet altijd tijd om hier alles tot op de punt komma te controleren.

 4. De vraag blijft Welke Joden. Er zijn fake joden khazarians en echte joden. De uitverkoren 12 stammen. 😂🤣😂🤣😂

 5. Zijn er mensen die Joden wel appreciëren ?. Ik ken er geen en loop hier bijna 70 jaar rond ! .

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.