De slachting van Duitse burgers door soldaten van het Rode Leger in de Oost-Pruisische stad Nemmersdorf in oktober 1944 is tot op de dag van vandaag een voorbeeld van de vele oorlogsmisdaden die door de Sovjet-strijdkrachten tijdens de Tweede Wereldoorlog werden begaan.

In de zomer van 1944 was het Rode Leger tot aan de grens met Oost-Pruisen gevorderd, maar beschikte toen niet over voldoende middelen voor verdere aanvallen. Ter gelegenheid van de 27ste verjaardag van de Oktoberrevolutie op 7 november 1944 wilde de Sovjet Generale Staf echter nieuwe succesverhalen aankondigen. Daarom had men voor oktober een dubbel offensief gepland van het 1e Baltische Front onder lgeneraal Hovhannes Baghramjan en het 3e Wit-Russische front onder leger generaal Ivan Chernyakhovsky. Het doel van het dubbele offensief was de vernietiging van het 3e Pantserleger van de Wehrmacht onder generaal Erhard Raus en het 4e Duitse Infanterieleger onder generaal van de Friedrich Hoßbach als voorwaarde voor de daaropvolgende verovering van Oost-Pruisen.

Vanaf 5 oktober 1944 rukte het 1ste Baltische Front op in de richting van Memel en de Baltische kust. Dit resulteerde in eerste ontmoetingen met Duitse burgers, die eindigden met plundering, verkrachting en moord. Dat dit geen geïsoleerde gevallen waren, blijkt uit het offensief van het derde Wit-Russische Front vanaf 16 oktober in het gebied tussen Memel en Sudauen. Vier Sovjet legers, waaronder het 11e Garde Leger onder leiding van Kolonel-Generaal Kusma Galizki, namen deel aan de Gumbinnen-Goldaper Operatie aan een 90 kilometer front, waarbij de doorbraak naar Königsberg zou worden gedwongen. Het project faalde echter door hevig Duits verzet. Tijdens het dubbele offensief slaagde het Rode Leger er echter voor het eerst in om Duits grondgebied te bezetten – alleen al tijdens de 60 kilometer lange opmars naar Oost-Pruisen viel 2000 vierkante kilometer in Sovjet-handen. Daarnaast werden de steden Stallupönen (Ebenrode), Goldap en Sudauen veroverd.

Nemmersdorf was slechts anderhalve dag in Sovjet-handen

Tijdens de bittere gevechten op 20 oktober 1944 concentreerde het 11de Garde Leger zijn sterkste krachten op een frontgedeelte tien kilometer ten zuidoosten van Gumbinnen. Zo slaagde het 2e Bataljon van de 25e Panzer Brigade Galizki erin om in de ochtend van 21 oktober de 600 zielen tellende gemeenschap Nemmersdorf te bereiken. Daar stond de enige brug over de rivier de Angerapp die door tanks kon worden overgestoken, waarvan de bezetting van centraal belang was voor de aanvallers. Toch was Nemmersdorf slechts anderhalve dag in Sovjet-handen. De soldaten van het Rode Leger moesten de plaats al op 23 oktober 1944 om 2.30 uur weer ontruimen, omdat ze niet alleen werden aangevallen door de Duitse 5e Panzerdivision, maar ook door de stoottroepen van de Panzergrenadier Ersatzbataillons 413 en eenheden van de Fallschirm-Panzer-Division “Hermann Göring”. Toch was er genoeg tijd om een bloedbad te veroorzaken onder de burgers en vluchtelingen uit de omgeving die in Nemmersdorf verbleven.

Onder de eerste Duitsers die in de ochtend van 23 oktober de schaars geklede lijken van hun landgenoten tegenkwamen waren de Panzergrenadier Sergeant Helmut Hoffmann en de soldaat Harry Thürk van de Divisie “Hermann Göring”. Later arriveerden er nog tal van andere personen, waaronder de districtsboerenleider Fritz Feller, Himmler’s persoonlijke arts Karl Gebhardt, majoor Hans Hinrichs van de Hoge Raad van de Wehrmacht, de Raad van het Oorlogsgerechtshof Paul Groch en kapitein Karl Fricke van de Hoge Raad van het 4de Leger, alsmede enkele oorlogscorrespondenten, partijfunctionarissen en hogere rangen van de SS.

Verschillende getuigenissen hiervan zijn doorgegeven. Thürk, die later een van de meest gelezen schrijvers in de DDR werd en “Konsalik des Ostens” werd genoemd, meldde:

“Ik zag dode burgers op een omheinde mesthoop. Daar lag een oudere man met een hooivork in zijn borst… Een vrouw was vastgespijkerd aan een schuurpoort, aan de rechtervleugel van de poort. Anderen meldden dat zij de lichamen van vermoorde kinderen en vrouwen hadden gevonden – waarbij de vrouwelijke Duitsers blijkbaar ook op een beestachtige manier waren verkracht.”

Aantal slachtoffers is controversieel

Hoeveel mensen er zijn omgekomen bij de slachting in Nemmersdorf is tot op de dag van vandaag omstreden. Het bereik van de in de literatuur genoemde cijfers loopt uiteen van 19 tot ongeveer 100. De exacte omstandigheden van de dood van de slachtoffers van de Sovjet-moorden zijn net zo onduidelijk. Sommige hobbyhistorici zoals Bernhard Fisch betwijfelen dan ook of de hierboven beschreven omvangrijke verkrachtingen en lijkschendingen hebben plaatsgevonden en beschuldigen Joseph Goebbels’ propagandamachine van het voorbereiden van de lijken van de doden voor de komst van de persfotografen. De nationaal-socialisten gebruikten de zaak Nemmersdorf om het doorzettingsvermogen van de Duitsers te versterken. Maar dat betekent niet dat ooggetuigen als Thürk hebben gelogen of overdreven.

Na de hernieuwde en deze keer definitieve verovering in begin 1945 had de zegevierende Sovjet-Unie in ieder geval de gelegenheid om alle bewijzen voor de afschuwelijke misdaden in Nemmersdorf, die in de tussentijd algemeen bekend waren geworden, te laten verdwijnen. Dus vandaag de dag zijn er geen graven meer van de vermoorde mensen in en rond de plaats. Dit maakte het voor de Russen gemakkelijker om de slachting reeds tijdens het proces van Neurenberg te ontkennen en te suggereren dat de “Hitler-fascisten” alles zelf in scène hadden gezet – een houding waar Moskou nooit van is afgeweken.

Maar wat het land van de daders ook is, volgens zorgvuldig onderzoek van het Bundesarchivum uit het midden van de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn er ten oosten van de Oder en de Neisse nog ongeveer 3300 andere plaatsen van delicten waar soldaten van het Rode Leger in 1944/45 Duitse burgers hebben afgeslacht. Dit geeft ons ongetwijfeld het recht om te spreken van systematische Sovjet-oorlogsmisdaden die nu al driekwart eeuw ongestraft blijven.

Verschwiegene Kriegsverbrechen: Sowjets verübten in Nemmersdorf Massaker an deutschen Zivilisten

6 REACTIES

  1. De sovjetmisdaden zipjn wel de ergste uit de geschiedenis! Bedacht door de rijke zionistische banken! Het is bewezen, dat het waar is, er zijn dossiers na de ondergang van de USSR , vrijgegeven, waaruit blijkt dat Stalin voor die misdaden de opdracht gegeven heeft en ze de Duitsers in de schoenen geschoven heeft! Bv de moorden in Kathyn in Polen! Of de zg einsatz truppen, die “joden” vermoorden, sovjets waren als Duitse soldaat verkleed! Het is allemaal bewezen en door Stalin ondertekend, maar daar hoor je niks over, door de leugenmedia, die in zionistische handen is! Zolang we zionistische leugens, misdaden en macht niet erkennen, zullen we ten ondergaan!

  2. @Anargie, ik prefereer deze, https://archive.org/details/EUROPATheLastBattle/EUROPA+-+The+Last+Battle+-+Part+1.mp4

    Je wilt dat ze Heilstorm op de middelbare school vertonen. Maar de werkelijkheid is dat ze in 2 VWO proefwerken krijgen over de klimaatverandering.
    Dus dan weet je het wel. En niemand in de klas heeft tot nu toe een mening die rechtstreeks tegen de mening van de leerkracht ingaat.
    En ik als Fenixx lezer heb mijn kind geadviseerd dit ook niet te doen. Eerst VWO diploma halen, daarna kun je nog alles zeggen als je je daartoe geroepen voelt.

  3. Een vaag artikel alleen op basis van geruchten. Volgensmij is het veel erger dat er door hitler duizenden kinderen de dood in zijn gestuurd. Zonder de SU had Duitsland zomaar eens kunnen winnen.

  4. @ Stefan, je kent de werkelijke geschiedenis niet eens! Hier zijn bewijzen van! Van de zg Duitse misdaden niet! Natuurlijk is n7emand een lievertje in de oorlog, maar waarvan de Duitsers beschuldigd worden is te absurd en niet te bewijzen! De leugen propaganda draaid nog steeds op volle toeren! We hebben nu communisme via de achterdeur! Als de Duitsers de oorlog hadden gewonnen, dan hadden we nu niet met dat criminele migrantenpobleem gezeten! Dan haden we allemaal Duits gesproken, zegd men wel eens, maar dat nog altijd liever dan Arabisch!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.