zondag, maart 29, 2020

In Duitsland helpen Joodse fondsen reddingsmissies van mediterrane migranten overeind te houden

Populair

BEWIJS: Coronavirus dat de wereld infecteert is een MILITAIR BIO-WAPEN ontwikkeld door het Chinese leger

Lees dit, want het kan je enige "levensverzekering" zijn als de uitbraak uitbreekt! Hier zijn enkele goede tips over...

NASA geeft toe dat de klimaatverandering natuurlijk is en veroorzaakt wordt door de zon

Al meer dan 60 jaar weet de National Aeronautics and Space Administration (NASA) dat veranderingen in de weersomstandigheden op...

Griekenland: Migranten gooien hun maaltijden weg omdat ze waarschijnlijk niet goed smaken

Als u denkt dat het volgende menu van een luxe resort hotel is, vergist u zich ernstig. Dit is...

Pest 1720, Cholera-uitbraak 1820, Spaanse griep 1920, Chinees Coronavirus 2020

Om de honderd jaar lijkt er een grote pandemie te ontstaan, de pest van 1720, de uitbraak van cholera...

Een in Duitsland werkende vrouwelijke arts waarschuwt de wereld

Gisteren hebben we in het ziekenhuis in Duitsland waar ik werk vergaderd over de vraag hoe de instroom van...

Poetin heeft de oplossing: sluit de grenzen en laat de mensen vluchten naar Saoedi-Arabië

De Russische president Vladimir Poetin zegt dat moslimvluchtelingen en -migranten naar Saoedi-Arabië of Iran moeten gaan "waar hun radicale...

Dit zijn de asielhufters die de 97-jarige Elsa beroofden en mishandelden

Zweden – Het brein van de bende, die vooral uit zogenaamde “straatkinderen” bestond met wortels in Noord-Afrika en zich had...

Er is momenteel één reddingsschip actief in het centrale Middellandse Zeegebied om de duizenden vluchtelingen en migranten te helpen die, volgens haar exploitanten, proberen over te steken van Noord-Afrika naar Europa.

Auteur: Piranha

Het reddingsschip, de Ocean Viking genaamd, is begin vorige maand uit Marseille vertrokken. Het wordt gerund door de non-profit humanitaire organisatie SOS Mediterranee en de Central Welfare Board of Jews in Duitsland heeft zich aangesloten bij een aantal andere hulporganisaties die haar inspanningen ondersteunen.

De Ocean Viking haalde vorige maand de krantenkoppen in Europa, toen het minder dan twee weken na de lancering al 356 migranten had verzameld, voornamelijk uit Soedan, van boten in nood voor de Libische kust. Overbeladen werd het schip vervolgens gedwongen om bijna twee weken in internationale wateren te varen, terwijl Europese landen met tegenzin een overeenkomst gesloten om de asielzoekers te absorberen.

Het was augustus en het schip was extreem druk. De omstandigheden aan boord waren erg moeilijk, maar meer dan 10 dagen lang zat het schip vast in een impasse tussen Italië en Malta, terwijl we wachtten op een veilige haven. Het schip was niet uitgerust om zoveel mensen aan boord te hebben, maar we bleven reageren op noodkreten omdat we niet konden weigeren om mensen in gevaar te helpen, vertelt David Starke, algemeen directeur van SOS Mediterranee in Duitsland, aan The Times of Israel.

Uiteindelijk kwamen zes Europese landen – Frankrijk, Duitsland, Ierland, Luxemburg, Portugal en Roemenië – overeen om die aan boord te nemen, en de Maltese marine bracht ze aan land.

In de afgelopen jaren is het regelmatig voorgekomen dat boten kapseizen en passagiers verdrinken tijdens een poging om de verraderlijke reis van Libië naar Malta of Sicilië te maken met schepen die niet ontworpen zijn om de ontberingen van de volle zee te weerstaan. De migranten zijn vaak overgeleverd aan de genade van smokkelaars die betaald worden om hen over de Middellandse Zee te vervoeren, maar die hen niet persoonlijk begeleiden. Het lijkt erop dat deze smokkelaars weinig geven om de veiligheid van de passagiers.

Sinds de voltooiing van een Italiaanse reddingsmissie van een jaar in oktober 2014, is er in het Middellandse Zeegebied geen nieuwe operatie van een Europese staat meer gaande. De Europese Unie als geheel is nooit met een dergelijke missie begonnen.

Volgens het CIA World Factbook is Libië, een land dat nog steeds in een burgeroorlog verwikkeld is, een bestemmings- en doorvoer land geworden voor vluchtelingen uit Afrika ten zuiden van de Sahara en Azië.

De huidige staat van wetteloosheid maakt deze tienduizenden vluchtelingen zeer kwetsbaar voor mensenhandel, dwangarbeid en andere vormen van uitbuiting. Naast migranten die op zoek zijn naar betere economische vooruitzichten, maken veel vluchtelingen ook gebruik van de wankele boten om de gevaarlijke reis naar Europa te proberen.

Wij als joodse organisatie voelen ons verplicht om geen toekijkers te zijn in een situatie waar zich een humanitaire crisis voor onze ogen afspeelt, vooral wanneer het zo dicht bij Europa is, zegt Aron Schuster, directeur van de Central Welfare Board, aan The Times of Israel.

Lampedusa is een symbolische plaats voor zowel links als rechts. De geplaagde bevolking staat aan de rechterkant.
Foto: Sara Prestianni / noborder network / wikimedia.org (CC-BY-2.0)

Alles wat we als sociale en welzijnsorganisatie doen is natuurlijk gebaseerd op humanitaire rechten, maar ook op joodse waarden. En zoals de Talmoed zegt – als je zelfs maar één leven redt, is het alsof je de hele mensheid redt, zegt hij.

109 geredde werelden [wtf. Ze zijn 109 landen uitgezet, is dit een grap? P.]

Na de impasse keerde de Ocean Viking terug naar zee. Afgelopen dinsdag heeft de Ocean Viking twee missies uitgevoerd om in totaal 109 mensen te redden, waaronder een pasgeboren baby.

De Ocean Viking bestrijkt de centrale Middellandse Zee, van Libië noordwaarts tot het Italiaanse eiland Lampedusa en het zuiden van Sicilië, met Malta ertussenin, zei Starke. Hij zei dat het gebied dat de reddingsmissie bestraat enorm is, en dat migranten voortdurend Libië ontvluchten omdat de situatie daar zo verschrikkelijk is.

Starke zei dat reddingsschepen zoals Ocean Viking nodig zijn omdat niemand anders deze mensen zal redden. “Ze vertrekken met bijboten en kleine rubberboten die niet gemaakt zijn om op volle zee uit te varen, en de kans dat ze de zee opgaan en verdrinken is zeer, zeer waarschijnlijk,” voegde hij eraan toe.

Starke noemde andere reddingsboten van NGO’s zoals Sea Watch en Sea Eye. Hij zegt dat er ook een boot met de naam Alan Kurdi is, die vernoemd is naar de drie jaar oude Syrische jongen die in september 2015 verdronk en wiens foto de affiche werd voor de situatie van de migranten.

Ze hebben nu 13 migranten aan boord, maar ze bevinden zich in een impasse tussen Sicilië en Malta in afwachting van een haven. Dus op dit moment zitten alleen wij in deze specifieke zoek- en reddingszone. Gisteren hebben we 50 mensen gered. We zullen de komende dagen nog meer reddingen blijven doen. Ik verwacht dat we tegen het einde van de week overlevenden aan boord zullen hebben en dan hopen we Malta of Sicilië binnen te komen, en dan zijn er een paar landen zoals Duitsland, Frankrijk, Portugal, Luxemburg, die zullen zeggen: “We zullen deze mensen opnemen, zegt Starke.

Mensensmokkelschip Ocean Viking – Screenshot YouTube

The Institute for International Political Studies, een Italiaanse denktank, schat dat dit jaar in het centrale Middellandse Zeegebied tot nu toe 1.080 mensen zijn omgekomen. Er waren 16.455 vertrekken vanuit Libië, zei het, waarvan de meeste werden teruggestuurd door de Libische kustwacht, met 5.591 die naar Europa kwamen.

De mensen die we redden vertellen ons dat ze deze kleine bootjes krijgen van zogenaamde migrantensmokkelaars, aldus Starke.

Deze smokkelaars geven ze wat benzine voor de boten – soms geven ze hen wat navigatiemateriaal, maar vaak zeggen ze: “Hier, vanaf de kust, zie je daar aan de horizon, er is wat licht, dat is Italië,” zei Starke. “Wat de migranten niet weten is dat het licht afkomstig is van offshore olieplatforms die zich nog steeds in de Libische territoriale wateren bevinden, en dus hebben degenen die Libië verlaten niet echt een idee hoe ver Italië eigenlijk is.

De werkelijke afstand tussen Tripoli en Malta is 193 zeemijlen (357 kilometer).

Hier komt de Joodse gemeenschap

The Central Welfare Board neemt deel via de Aktion Deutschland Hilft (ADH), een overkoepelende hulpgroep bestaande uit 23 lidorganisaties. ADH-zaken roepen op tot actie voor verschillende doelen waarvan het denkt dat de leden deze kunnen steunen. De lidorganisaties kunnen dan kiezen of ze op die oproep tot actie reageren in de vorm van financiële steun.

In het geval van de Ocean Viking hebben slechts vier of vijf groepen gehoor gegeven aan de oproep van de ADH om actie te ondernemen. De Central Welfare Board was er ook bij.

Schuster is duidelijk dat de Central Welfare Board geen commentaar kan en wil geven op politieke zaken. Maar nu Brexit opdoemt, het antisemitische geweld van immigranten toeneemt en extreemrechtse anti-immigratiepartijen een steeds groter deel van de stemmen opslokken – Duitsland’s eigen nationalistische AfD-partij is nu de grootste oppositiegroep in het parlement – wordt de stap gezien als politieke koorddansen.

Maar als het gaat om humanitaire hulp, is dit waar we tussenbeide komen, en dit is waar we proberen zoveel mogelijk te ondersteunen volgens onze middelen, zegt Schuster.

Volgens de UNHCR hadden eind 2016 5,2 miljoen vluchtelingen de Europese kusten bereikt. Eurostat schat het aantal eerste asielzoekers alleen al in 2018 op meer dan 580. 000.

Schuster zegt dat, omdat de Central Welfare Board een non-profit organisatie is, ze niet veel van hun eigen geld kunnen steken in geïsoleerde missies zoals de zeereddingsmissie van de Ocean Viking, en dat de financiering noodzakelijkerwijs beperkt is. Dit is het derde jaar dat de Central Welfare Board SOS Mediterranee steunt, nadat het ook al twee keer eerder gehoor heeft gegeven aan de oproep van ADH om actie te ondernemen.

Ocean Viking

In totaal gaf de ADH dit jaar 150.000 euro (167.000 dollar) aan SOS Mediterranee, aldus Starke. Hij zei dat de missie van de Ocean Viking 14.000 dollar per dag kost, en dat het grootste deel van de 1,3 miljoen euro (1,45 miljoen dollar) die zijn organisatie vorig jaar heeft opgehaald, afkomstig was van particuliere individuele donateurs die 10 tot 100 euro gaven.

Het is belangrijk in een missie als deze een beroep te doen op een zo groot mogelijk publiek, zei Starke, en benadrukte dat er menselijke en wettelijke verplichtingen zijn aan wat SOS Mediterranee doet.

Geld is belangrijk voor deze dure missie, maar de morele steun is veel belangrijker voor ons. We staan ​​voor veel uitdagingen en veel conflicten in verschillende delen van de samenleving die denken dat het werk dat we doen te maken heeft met migratie, en er ligt vaak behoorlijk wat racisme aan de basis. Daarom is het erg belangrijk voor ons om een ​​brede alliantie te hebben, inclusief de Central Welfare Board, om te zeggen dat ze dit ondersteunen, en daarom is er geen twijfel dat mensen niet mogen sterven, zegt hij.

SOS Mediterranee directeur Duitsland, David Starke. Foto: SOS Mediterranee

Met Duitse innovatie komen de Israëliërs helpen

De Central Welfare Board, zei Laura Cazes, adviseur voor organisatorische ontwikkeling voor de organisatie, heeft misschien niet zo veel geld te besteden aan de Ocean Viking als ze zou willen – maar financiële steun is slechts een van de manieren waarop haar groep migranten en vluchtelingen helpt.

De kwestie van migratie is altijd een van de centrale taken van de Central Welfare Board geweest omdat de Joodse gemeenschap, zelfs vóór de Holocaust, altijd betrokken is geweest bij deze kwestie, van Joden uit het Oosten die een beter leven naar het Westen zochten en eindigden in Duitsland, aldus Cazes.

Laura Cazes screenshot YT

Cazes zegt dat de Central Welfare Board de laatste 30 jaar heeft gezorgd voor Joden uit de voormalige Sovjet-Unie, aangezien de Joodse gemeenschap in Duitsland na de Holocaust is verzesvoudigd van 20.000 tot 30.000 voor de door de regering gesteunde toestroom tot ongeveer 100.000 geregistreerde leden vandaag de dag. De Centrale Welzijnsraad hielp hen niet alleen een plaats te vinden in de Joodse gemeenschap, maar in de Duitse samenleving in het algemeen, door hen te ondersteunen met bureaucratie, taalcursussen te faciliteren en te helpen bij de opbouw van infrastructuur.

De expertise die de afgelopen decennia is opgebouwd, was tot nu toe altijd een soort niche-onderwerp voor de joodse gemeenschap. Maar nu er zoveel mensen naar Duitsland komen die een toevluchtsoord zoeken, asiel zoeken, beseffen we dat dezelfde vragen rijzen. Dus dit is waar we ons realiseerden dat we een aantal belangrijke best practices hebben die we kunnen gebruiken om een zachte landing van mensen die een toevluchtsoord zoeken hier in Duitsland te ondersteunen, aldus Cazes.

Schuster zegt dat de Central Welfare Board weliswaar niet over de middelen of capaciteit beschikte om enorme opvangcentra te bouwen of eerste hulp te bieden, maar dat de organisatie wel een partnerschap kon aangaan met de Israëlische humanitaire organisatie IsraAID en hielp bij het opzetten van een nationale afdeling in Duitsland.

IsraAID bracht deskundigen uit Israël – maatschappelijk werkers, psychologen, traumadeskundigen – “en we gebruikten de banden die we hebben met de andere grote welzijnsorganisaties om de expertise van de deskundigen van IsraAID in de faciliteiten van andere welzijnsorganisaties in te brengen”, aldus Schuster, die nu ook zitting heeft in het bestuur van IsraAID Duitsland.

Een van de bijzonderheden van deze traumadeskundigen is dat sommige van hen Arabisch sprekende Israëliërs zijn. Naast de expertise op dit gebied is er dus ook een culturele gevoeligheid voor de problemen van mensen uit Syrië, bijvoorbeeld, zegt hij.

Voor dit initiatief won de Centrale Welzijnsraad in 2018 de prestigieuze Nationale Integratieprijs van de Duitse kanselier Angela Merkel.

Het aangaan van een partnerschap met een Israëlische organisatie die vervolgens Arabisch sprekende specialisten heeft aangetrokken, werd gezien als een zeer innovatieve draai en een zeer directe maatregel om de enorme culturele gevoeligheid onder ogen te zien die nodig was in het kielzog van de crisis die de meeste Duitse welzijnsorganisaties eenvoudigweg niet hadden, aldus Schuster.

Ze hadden niet genoeg vertalers, ze hadden niet genoeg deskundigen die in staat waren om rechtstreeks met vluchtelingen in hun moedertaal te communiceren, en ook hier werd het idee om niet alleen in de basisbehoeften van mensen te voorzien, maar ook om structuren te vormen die hen in staat stellen om in hun dagelijks leven te kunnen functioneren, als een zeer innovatieve benadering gezien, verklaart hij.

Schuster zegt dat de Central Welfare Board zich ervan bewust is dat er binnen de Joodse gemeenschap een grote zorg is dat mensen uit het Midden-Oosten “een andere lering hebben gehad met betrekking tot Joden en Israël, en natuurlijk is er een angst voor een toenemend antisemitisme in de samenleving met mensen die uit Arabische landen komen”.

Hij zei dat de Central Welfare Board een centrum voor de preventie van antisemitisme en andere discriminatie in werking stelt.

We zijn ons er terdege van bewust dat antisemitisme bestaat; tegelijkertijd leert de praktijk ons dat antisemitisme in alle geledingen van de burgermaatschappij voorkomt, en bovendien is het voor ons van groot belang dat de angst voor antisemitisme niet rechtvaardigt dat we een toeschouwer zijn in een humanitaire crisis. Dus, hoezeer we ook verplicht zijn om het bewustzijn over de kwestie van het antisemitisme te vergroten, we zijn nog steeds verplicht om onze taak als een welzijnsorganisatie te vervullen, aldus Schuster.

1 REACTIE

  1. Die Juden sind unser Unglück, was eens een Duits gezegde, maar lijkt inderdaad bewaarheid te worden! Waar bemoeien ze zuch mee? Haal ze maar naar Israhel, maar nee, daar wordt een grote muur onheen gebouwd, zodat er niemand in kan!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste

Poetin’s oplossing voor Covid-19: betaald verlof voor iedereen

De Russische president Vladimir Poetin biedt alle burgers nu een betaalde vakantie van een week aan om de verspreiding van het Coronavirus tegen te...

Italië vreest maffia-geleide revolte en voedseltekorten

Italië vreest voor een door de maffia geleide opstand in Zuid-Italië als de Corona-besmetting daar net zo wijdverspreid raakt. Volgens SVT's Italië-correspondente Jennifer Wegerup...

Nieuwe massale sterfgevallen in Italië: 889 doden vandaag

Het ziet er nog steeds duister uit voor Italië. Ondanks de nationale quarantaine sinds 9 maart is het sterftecijfer vandaag gestegen. Nu zijn er...

Le Pen: De EU was het eerste sterfgeval van het Coronavirus

De Franse National Rally (RN) leidster Marine Le Pen betoogt dat de Europese Unie het eerste sterfgeval was van het Coronavirus, vanwege het gebrek...

AfD onthult schandaal: Corona-geïnfecteerde asielzoekers mogen vrij rondlopen

Hoewel er voor grote delen van de bevolking restrictieve maatregelen gelden om de Coronavirus-pandemie in te dammen, variërend van uitgaansverboden en contactverboden tot bedrijfssluitingen,...

Complete waanzin: inreisverbod geldt niet voor Corona-besmette asielzoekers

Het vernietigingsbeleid van het Merkel-regime floreert voortdurend. Zoals inmiddels bekend is, gelden de opgelegde inreisverboden niet voor zogenaamde asielzoekers. Met Corona besmette personen hoeven...

Deze groepen sterven aan het Coronavirus – nieuwe cijfers van 6.801 gevallen in Italië.

Het onderzoeksinstituut van het Italiaanse Ministerie van Volksgezondheid heeft nu nieuwe cijfers gepresenteerd, veel uitgebreider dan voorheen, waardoor we een duidelijker beeld krijgen van...

20 Coronavirus-citaten die laten zien hoe open grenzen en politieke correctheid voor de volksgezondheid kwamen

De Coronavirus-crisis, die meer dan 22.000 mensen heeft gedood en de wereldeconomie nagenoeg heeft vernietigd, heeft ertoe geleid dat regeringsleiders, journalisten en gezondheidsfunctionarissen hun...

Om niet geïnfecteerd te raken: Asielzoekers moeten in hotels gaan wonen

De Vluchtelingenraad in de Duitse deelstaat Nedersaksen trekt aandacht met een eis: Asielzoekers moeten uit hun accommodatie worden gehaald en in plaats daarvan in...

Lees ook

Gerelateerd