dinsdag, februari 25, 2020

In Duitsland helpen Joodse fondsen reddingsmissies van mediterrane migranten overeind te houden

Populair

NASA geeft toe dat de klimaatverandering natuurlijk is en veroorzaakt wordt door de zon

Al meer dan 60 jaar weet de National Aeronautics and Space Administration (NASA) dat veranderingen in de weersomstandigheden op...

Een in Duitsland werkende vrouwelijke arts waarschuwt de wereld

Gisteren hebben we in het ziekenhuis in Duitsland waar ik werk vergaderd over de vraag hoe de instroom van...

Dit zijn de asielhufters die de 97-jarige Elsa beroofden en mishandelden

Zweden – Het brein van de bende, die vooral uit zogenaamde “straatkinderen” bestond met wortels in Noord-Afrika en zich had...

Asielzoeker onthoofdt 1-jarig meisje in Duitsland: Merkel verbiedt media rapportering

De pro-immigratie regering van Angela Merkel heeft de Duitse media verboden verslag uit te brengen van een barbaarse misdaad...

Bataclan: De horror die verzwegen werd

Velen van ons herinneren zich met afschuw de noodlottige nacht in Parijs op de avond van 13 november 2015,...

74-jarige moet woning verlaten – Ruimte nodig voor asielzoekers

Dit nieuws veroorzaakt in de Duitse gemeenschap Neckartailfingen voor afschuw en hoofdschudden: Een 74-jarige man zijn huurcontract wordt nu beëindigd....

3 vrouwen, 13 kinderen: 3.800 euro en 3 appartementen op kosten van de belastingbetaler

Polygamie in Duitsland is onder bedreiging van gevangenisstraf bij wet verboden voor "degenen die hier al lang wonen"  -...

Er is momenteel één reddingsschip actief in het centrale Middellandse Zeegebied om de duizenden vluchtelingen en migranten te helpen die, volgens haar exploitanten, proberen over te steken van Noord-Afrika naar Europa.

Auteur: Piranha

Het reddingsschip, de Ocean Viking genaamd, is begin vorige maand uit Marseille vertrokken. Het wordt gerund door de non-profit humanitaire organisatie SOS Mediterranee en de Central Welfare Board of Jews in Duitsland heeft zich aangesloten bij een aantal andere hulporganisaties die haar inspanningen ondersteunen.

De Ocean Viking haalde vorige maand de krantenkoppen in Europa, toen het minder dan twee weken na de lancering al 356 migranten had verzameld, voornamelijk uit Soedan, van boten in nood voor de Libische kust. Overbeladen werd het schip vervolgens gedwongen om bijna twee weken in internationale wateren te varen, terwijl Europese landen met tegenzin een overeenkomst gesloten om de asielzoekers te absorberen.

Het was augustus en het schip was extreem druk. De omstandigheden aan boord waren erg moeilijk, maar meer dan 10 dagen lang zat het schip vast in een impasse tussen Italië en Malta, terwijl we wachtten op een veilige haven. Het schip was niet uitgerust om zoveel mensen aan boord te hebben, maar we bleven reageren op noodkreten omdat we niet konden weigeren om mensen in gevaar te helpen, vertelt David Starke, algemeen directeur van SOS Mediterranee in Duitsland, aan The Times of Israel.

Uiteindelijk kwamen zes Europese landen – Frankrijk, Duitsland, Ierland, Luxemburg, Portugal en Roemenië – overeen om die aan boord te nemen, en de Maltese marine bracht ze aan land.

In de afgelopen jaren is het regelmatig voorgekomen dat boten kapseizen en passagiers verdrinken tijdens een poging om de verraderlijke reis van Libië naar Malta of Sicilië te maken met schepen die niet ontworpen zijn om de ontberingen van de volle zee te weerstaan. De migranten zijn vaak overgeleverd aan de genade van smokkelaars die betaald worden om hen over de Middellandse Zee te vervoeren, maar die hen niet persoonlijk begeleiden. Het lijkt erop dat deze smokkelaars weinig geven om de veiligheid van de passagiers.

Sinds de voltooiing van een Italiaanse reddingsmissie van een jaar in oktober 2014, is er in het Middellandse Zeegebied geen nieuwe operatie van een Europese staat meer gaande. De Europese Unie als geheel is nooit met een dergelijke missie begonnen.

Volgens het CIA World Factbook is Libië, een land dat nog steeds in een burgeroorlog verwikkeld is, een bestemmings- en doorvoer land geworden voor vluchtelingen uit Afrika ten zuiden van de Sahara en Azië.

De huidige staat van wetteloosheid maakt deze tienduizenden vluchtelingen zeer kwetsbaar voor mensenhandel, dwangarbeid en andere vormen van uitbuiting. Naast migranten die op zoek zijn naar betere economische vooruitzichten, maken veel vluchtelingen ook gebruik van de wankele boten om de gevaarlijke reis naar Europa te proberen.

Wij als joodse organisatie voelen ons verplicht om geen toekijkers te zijn in een situatie waar zich een humanitaire crisis voor onze ogen afspeelt, vooral wanneer het zo dicht bij Europa is, zegt Aron Schuster, directeur van de Central Welfare Board, aan The Times of Israel.

Lampedusa is een symbolische plaats voor zowel links als rechts. De geplaagde bevolking staat aan de rechterkant.
Foto: Sara Prestianni / noborder network / wikimedia.org (CC-BY-2.0)

Alles wat we als sociale en welzijnsorganisatie doen is natuurlijk gebaseerd op humanitaire rechten, maar ook op joodse waarden. En zoals de Talmoed zegt – als je zelfs maar één leven redt, is het alsof je de hele mensheid redt, zegt hij.

109 geredde werelden [wtf. Ze zijn 109 landen uitgezet, is dit een grap? P.]

Na de impasse keerde de Ocean Viking terug naar zee. Afgelopen dinsdag heeft de Ocean Viking twee missies uitgevoerd om in totaal 109 mensen te redden, waaronder een pasgeboren baby.

De Ocean Viking bestrijkt de centrale Middellandse Zee, van Libië noordwaarts tot het Italiaanse eiland Lampedusa en het zuiden van Sicilië, met Malta ertussenin, zei Starke. Hij zei dat het gebied dat de reddingsmissie bestraat enorm is, en dat migranten voortdurend Libië ontvluchten omdat de situatie daar zo verschrikkelijk is.

Starke zei dat reddingsschepen zoals Ocean Viking nodig zijn omdat niemand anders deze mensen zal redden. “Ze vertrekken met bijboten en kleine rubberboten die niet gemaakt zijn om op volle zee uit te varen, en de kans dat ze de zee opgaan en verdrinken is zeer, zeer waarschijnlijk,” voegde hij eraan toe.

Starke noemde andere reddingsboten van NGO’s zoals Sea Watch en Sea Eye. Hij zegt dat er ook een boot met de naam Alan Kurdi is, die vernoemd is naar de drie jaar oude Syrische jongen die in september 2015 verdronk en wiens foto de affiche werd voor de situatie van de migranten.

Ze hebben nu 13 migranten aan boord, maar ze bevinden zich in een impasse tussen Sicilië en Malta in afwachting van een haven. Dus op dit moment zitten alleen wij in deze specifieke zoek- en reddingszone. Gisteren hebben we 50 mensen gered. We zullen de komende dagen nog meer reddingen blijven doen. Ik verwacht dat we tegen het einde van de week overlevenden aan boord zullen hebben en dan hopen we Malta of Sicilië binnen te komen, en dan zijn er een paar landen zoals Duitsland, Frankrijk, Portugal, Luxemburg, die zullen zeggen: “We zullen deze mensen opnemen, zegt Starke.

Mensensmokkelschip Ocean Viking – Screenshot YouTube

The Institute for International Political Studies, een Italiaanse denktank, schat dat dit jaar in het centrale Middellandse Zeegebied tot nu toe 1.080 mensen zijn omgekomen. Er waren 16.455 vertrekken vanuit Libië, zei het, waarvan de meeste werden teruggestuurd door de Libische kustwacht, met 5.591 die naar Europa kwamen.

De mensen die we redden vertellen ons dat ze deze kleine bootjes krijgen van zogenaamde migrantensmokkelaars, aldus Starke.

Deze smokkelaars geven ze wat benzine voor de boten – soms geven ze hen wat navigatiemateriaal, maar vaak zeggen ze: “Hier, vanaf de kust, zie je daar aan de horizon, er is wat licht, dat is Italië,” zei Starke. “Wat de migranten niet weten is dat het licht afkomstig is van offshore olieplatforms die zich nog steeds in de Libische territoriale wateren bevinden, en dus hebben degenen die Libië verlaten niet echt een idee hoe ver Italië eigenlijk is.

De werkelijke afstand tussen Tripoli en Malta is 193 zeemijlen (357 kilometer).

Hier komt de Joodse gemeenschap

The Central Welfare Board neemt deel via de Aktion Deutschland Hilft (ADH), een overkoepelende hulpgroep bestaande uit 23 lidorganisaties. ADH-zaken roepen op tot actie voor verschillende doelen waarvan het denkt dat de leden deze kunnen steunen. De lidorganisaties kunnen dan kiezen of ze op die oproep tot actie reageren in de vorm van financiële steun.

In het geval van de Ocean Viking hebben slechts vier of vijf groepen gehoor gegeven aan de oproep van de ADH om actie te ondernemen. De Central Welfare Board was er ook bij.

Schuster is duidelijk dat de Central Welfare Board geen commentaar kan en wil geven op politieke zaken. Maar nu Brexit opdoemt, het antisemitische geweld van immigranten toeneemt en extreemrechtse anti-immigratiepartijen een steeds groter deel van de stemmen opslokken – Duitsland’s eigen nationalistische AfD-partij is nu de grootste oppositiegroep in het parlement – wordt de stap gezien als politieke koorddansen.

Maar als het gaat om humanitaire hulp, is dit waar we tussenbeide komen, en dit is waar we proberen zoveel mogelijk te ondersteunen volgens onze middelen, zegt Schuster.

Volgens de UNHCR hadden eind 2016 5,2 miljoen vluchtelingen de Europese kusten bereikt. Eurostat schat het aantal eerste asielzoekers alleen al in 2018 op meer dan 580. 000.

Schuster zegt dat, omdat de Central Welfare Board een non-profit organisatie is, ze niet veel van hun eigen geld kunnen steken in geïsoleerde missies zoals de zeereddingsmissie van de Ocean Viking, en dat de financiering noodzakelijkerwijs beperkt is. Dit is het derde jaar dat de Central Welfare Board SOS Mediterranee steunt, nadat het ook al twee keer eerder gehoor heeft gegeven aan de oproep van ADH om actie te ondernemen.

Ocean Viking

In totaal gaf de ADH dit jaar 150.000 euro (167.000 dollar) aan SOS Mediterranee, aldus Starke. Hij zei dat de missie van de Ocean Viking 14.000 dollar per dag kost, en dat het grootste deel van de 1,3 miljoen euro (1,45 miljoen dollar) die zijn organisatie vorig jaar heeft opgehaald, afkomstig was van particuliere individuele donateurs die 10 tot 100 euro gaven.

Het is belangrijk in een missie als deze een beroep te doen op een zo groot mogelijk publiek, zei Starke, en benadrukte dat er menselijke en wettelijke verplichtingen zijn aan wat SOS Mediterranee doet.

Geld is belangrijk voor deze dure missie, maar de morele steun is veel belangrijker voor ons. We staan ​​voor veel uitdagingen en veel conflicten in verschillende delen van de samenleving die denken dat het werk dat we doen te maken heeft met migratie, en er ligt vaak behoorlijk wat racisme aan de basis. Daarom is het erg belangrijk voor ons om een ​​brede alliantie te hebben, inclusief de Central Welfare Board, om te zeggen dat ze dit ondersteunen, en daarom is er geen twijfel dat mensen niet mogen sterven, zegt hij.

SOS Mediterranee directeur Duitsland, David Starke. Foto: SOS Mediterranee

Met Duitse innovatie komen de Israëliërs helpen

De Central Welfare Board, zei Laura Cazes, adviseur voor organisatorische ontwikkeling voor de organisatie, heeft misschien niet zo veel geld te besteden aan de Ocean Viking als ze zou willen – maar financiële steun is slechts een van de manieren waarop haar groep migranten en vluchtelingen helpt.

De kwestie van migratie is altijd een van de centrale taken van de Central Welfare Board geweest omdat de Joodse gemeenschap, zelfs vóór de Holocaust, altijd betrokken is geweest bij deze kwestie, van Joden uit het Oosten die een beter leven naar het Westen zochten en eindigden in Duitsland, aldus Cazes.

Laura Cazes screenshot YT

Cazes zegt dat de Central Welfare Board de laatste 30 jaar heeft gezorgd voor Joden uit de voormalige Sovjet-Unie, aangezien de Joodse gemeenschap in Duitsland na de Holocaust is verzesvoudigd van 20.000 tot 30.000 voor de door de regering gesteunde toestroom tot ongeveer 100.000 geregistreerde leden vandaag de dag. De Centrale Welzijnsraad hielp hen niet alleen een plaats te vinden in de Joodse gemeenschap, maar in de Duitse samenleving in het algemeen, door hen te ondersteunen met bureaucratie, taalcursussen te faciliteren en te helpen bij de opbouw van infrastructuur.

De expertise die de afgelopen decennia is opgebouwd, was tot nu toe altijd een soort niche-onderwerp voor de joodse gemeenschap. Maar nu er zoveel mensen naar Duitsland komen die een toevluchtsoord zoeken, asiel zoeken, beseffen we dat dezelfde vragen rijzen. Dus dit is waar we ons realiseerden dat we een aantal belangrijke best practices hebben die we kunnen gebruiken om een zachte landing van mensen die een toevluchtsoord zoeken hier in Duitsland te ondersteunen, aldus Cazes.

Schuster zegt dat de Central Welfare Board weliswaar niet over de middelen of capaciteit beschikte om enorme opvangcentra te bouwen of eerste hulp te bieden, maar dat de organisatie wel een partnerschap kon aangaan met de Israëlische humanitaire organisatie IsraAID en hielp bij het opzetten van een nationale afdeling in Duitsland.

IsraAID bracht deskundigen uit Israël – maatschappelijk werkers, psychologen, traumadeskundigen – “en we gebruikten de banden die we hebben met de andere grote welzijnsorganisaties om de expertise van de deskundigen van IsraAID in de faciliteiten van andere welzijnsorganisaties in te brengen”, aldus Schuster, die nu ook zitting heeft in het bestuur van IsraAID Duitsland.

Een van de bijzonderheden van deze traumadeskundigen is dat sommige van hen Arabisch sprekende Israëliërs zijn. Naast de expertise op dit gebied is er dus ook een culturele gevoeligheid voor de problemen van mensen uit Syrië, bijvoorbeeld, zegt hij.

Voor dit initiatief won de Centrale Welzijnsraad in 2018 de prestigieuze Nationale Integratieprijs van de Duitse kanselier Angela Merkel.

Het aangaan van een partnerschap met een Israëlische organisatie die vervolgens Arabisch sprekende specialisten heeft aangetrokken, werd gezien als een zeer innovatieve draai en een zeer directe maatregel om de enorme culturele gevoeligheid onder ogen te zien die nodig was in het kielzog van de crisis die de meeste Duitse welzijnsorganisaties eenvoudigweg niet hadden, aldus Schuster.

Ze hadden niet genoeg vertalers, ze hadden niet genoeg deskundigen die in staat waren om rechtstreeks met vluchtelingen in hun moedertaal te communiceren, en ook hier werd het idee om niet alleen in de basisbehoeften van mensen te voorzien, maar ook om structuren te vormen die hen in staat stellen om in hun dagelijks leven te kunnen functioneren, als een zeer innovatieve benadering gezien, verklaart hij.

Schuster zegt dat de Central Welfare Board zich ervan bewust is dat er binnen de Joodse gemeenschap een grote zorg is dat mensen uit het Midden-Oosten “een andere lering hebben gehad met betrekking tot Joden en Israël, en natuurlijk is er een angst voor een toenemend antisemitisme in de samenleving met mensen die uit Arabische landen komen”.

Hij zei dat de Central Welfare Board een centrum voor de preventie van antisemitisme en andere discriminatie in werking stelt.

We zijn ons er terdege van bewust dat antisemitisme bestaat; tegelijkertijd leert de praktijk ons dat antisemitisme in alle geledingen van de burgermaatschappij voorkomt, en bovendien is het voor ons van groot belang dat de angst voor antisemitisme niet rechtvaardigt dat we een toeschouwer zijn in een humanitaire crisis. Dus, hoezeer we ook verplicht zijn om het bewustzijn over de kwestie van het antisemitisme te vergroten, we zijn nog steeds verplicht om onze taak als een welzijnsorganisatie te vervullen, aldus Schuster.

1 REACTIE

  1. Die Juden sind unser Unglück, was eens een Duits gezegde, maar lijkt inderdaad bewaarheid te worden! Waar bemoeien ze zuch mee? Haal ze maar naar Israhel, maar nee, daar wordt een grote muur onheen gebouwd, zodat er niemand in kan!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste

Terwijl de Democraten intern knokken, werft Trump massaal nieuwe kiezers

Terwijl de kandidaten van de Democratische Partij elkaar beschuldigen van aanranders tot socialisten of hebzuchtige kapitalisten, wint de Trump-campagne...

Britse overheid verduistert Groomingbendes-rapport

De Britse regering weigert een officieel onderzoek naar de kenmerken van zogeheten Groomingbendes openbaar te maken. Engelse politici bevinden zich op dun ijs, men...

Zweden: 1,5-jarige peuter door groep ‘jongens’ met mes bedreigd

Een anderhalf jaar oud kind werd maandag in Jordbro in Stockholm door een bende 10-jarigen met een mes bedreigd, schrijft de politie op hun...

Gevangene bekent 2 kinderverkrachters hebben vermoord in de gevangenis: “Ik dacht dat ik iedereen een plezier zou doen”

Een man die opgesloten zit in een gevangenis in Californië voor moord heeft publiekelijk bekend dat hij twee medegevangenen heeft vermoord die veroordeeld zijn...

Harvard professor zegt dat 40-70 procent van de mensen wereldwijd besmet raakt met het Coronavirus

Harvard epidemiologie professor Marc Lipsitch zegt dat het Coronavirus niet beheersbaar zal zijn en dat 40-70 procent van de mensen wereldwijd zullen worden besmet. In...

De EU wilde reeds in 2008 56 miljoen Afrikanen importeren als ‘arbeidskrachten’

Een artikel uit 2008 in de Express documenteert dat de EU reeds destijds in het verborgene het recht van vrij verkeer en verblijf van personen...

Harvey Weinstein veroordeeld tot gevangenisstraf

De joodse filmproducent Harvey Weinstein is veroordeeld tot gevangenisstraf voor verkrachting en seksueel misbruik. De in Hollywood gevestigde joodse filmmaker Harvey Weinstein is veroordeeld tot...

Journaliste stelt voor: “Politieagenten zouden blanke mannen moeten misleiden om misdaden te plegen om hen gevangen te nemen”

Een journaliste op de nieuwszender MSNBC suggereert dat de FBI jonge blanke mannen zou moeten misleiden tot het plegen van misdaden, om ze daarna...

Autobestuurder rijdt in volksmassa in Duitsland

Een autobestuurder is een carnavalsstoet in het Duitse Volkmarsen ingereden en heeft 15 mensen verwond, zo meldden meerdere media. Het is onduidelijk of het...

Lees ook

Gerelateerd