Terwijl ik kijk naar de recente gebeurtenissen in Charlottesville, Virginia – het geweld dat uitbrak tussen de marcherende neonazi’s en Antifa demonstranten – kan ik niet anders dan terugdenken aan wat de oorspronkelijke “Antifa” was, een groep Joden, waar mijn vader me al vanaf zijn kindertijd over vertelde, toen hij opgroeide als een arm Joods kind in Newark, New Jersey.

Auteur: Piranha

Mijn vader is geboren in 1904 in het toenmalige Kishinev, Rusland, en wat nu Chisinau, Moldavië, is. Voordat hij een jaar oud was, emigreerde zijn familie naar de VS. Zoals veel Joodse families in die tijd waren ze op de vlucht voor de moorddadige sfeer die door de Misjinev-pogrom van 1903 werd gecreëerd. Mijn vader groeide op in de huurwoningen van Newark, zonder veel geld, maar met een schat aan verhalen over de personages en het reilen en zeilen in de Joodse wijken van Newark van die tijd.

De rol van de Antifa in de strijd tegen de nazi’s in de straten herinnerde me aan het verhaal van mijn vader over zijn geliefde maar “soort van foute” neef, Jake “Cocky Jake” (en soms, “Jack”) Rothseid.

Cocky Jake was het zwarte schaap van de familie, een man die verbonden was met de Joodse maffia die in de jaren dertig van de vorige eeuw Newark leidde. Het was niet dat Jake een huurmoordenaar was die rond rende om mensen te vermoorden; hij was niet bepaald Bugsy Siegel, Meyer Lansky, of Dutch Schultz. Hij leek meer op de plaatselijke buurtwerker. Hij was de man die een man kende die een andere man kende die een andere man kende die dingen “geregeld” kon krijgen als rechtsmiddelen niet mogelijk waren.

Mijn vader vertelde me altijd dat de enige keer dat zijn familie ooit echt trots was op Jake, gezien zijn werk, was toen ze hoorden dat hij betrokken was geweest bij het oprollen van pro-Nazi bijeenkomsten in Newark, die kort voor de deelname van de VS aan de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden.

Aan het eind van de jaren dertig was er een legale pro-Nazi-beweging die de Duits-Amerikaanse Bund heette. De Bund begon grote rally’s te houden in Noord-Jersey en elders, met als doel om de VS niet aan de kant van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog te sturen. De meeste Amerikanen van die tijd waren diep isolationistisch. Het laatste wat ze wilden doen was Amerikaanse jongens sturen om te vechten en te sterven in weer een Europese oorlog. De activiteiten van de Bund waren dus niet zo verrassend en vonden in veel opzichten vruchtbare grond. Maar de lokale Joodse bevolking was gealarmeerd door de pro-nazistische retoriek van de Bund, om nog maar te zwijgen van de aanblik van de bruingeklede activisten die hier in de goede oude Verenigde Staten de nazigroet zongen en deelden.

De leiders van de Joodse gemeenschap vroegen de lokale politie en Sherriff-kantoren om deze bijeenkomsten te stoppen, maar toen ze geen hulp kregen, besloten ze om de zaak aan een hogere autoriteit voor te leggen. Ze riepen op tot bescherming bij de Joodse maffiabaas van Newark, Abner “Longie” Zwillman. Zwillman stemde ermee in om te helpen. Hij liet zijn belangrijkste handhaver, ex-prijsvechter Sidney Nathan Abramowitz (beter bekend als “Nat Arno”, de naam waarmee hij werd vereeuwigd in de New Jersey Boxing Hall of Fame) een “burgerrechtengroep” organiseren, die ze “de Minutemen” noemden.

Mijn neef Cocky Jake was een lid van de Minutemen, en zijn foto verschijnt in de krantenberichten van die dag. De Minutemen waren in wezen een gewapende groep Joodse gangsters, misdadigers en ‘wise guys’ zoals Jake. Als Nat Arno liet weten dat de nazi’s samen kwamen, zouden deze bewoners van de saloons, poolhallen en andere holen van ongerechtigheid in Noord-Jersey hun gebruikelijke trefpunten verlaten en naar de Nazi-rally’s gaan. Net als het huidige Antifa, waren de Minutemen’s favoriete overtuigingsinstrumenten niet logica en rede, maar honkbalknuppels, boksbeugels, met rubber beklede pijpen en af en toe een stinkbom.

De Minutemen waren grotendeels succesvol. De meeste van deze pro-Nazi rally’s werden afgebroken voordat ze van start gingen. En de nazi’s slaagden erin om weg te komen met slechts een paar gebroken botten en blauwe plekken, omdat Longie had bevolen dat er niemand gedood zou worden tijdens deze gebeurtenissen.

Direct na Pearl Harbor werden deze pro-nazi-organisaties illegaal verklaard en de Minutemen konden zich terugtrekken en terugkeren naar hun gebruikelijke, niet-smakelijke activiteiten. Jaren later werd ontdekt dat de Duitse Amerikaanse Bund-organisaties in die tijd niet zuiver lokaal van aard waren; volgens een onderzoek door de House Un-American Activities Committee, onder voorzitterschap van Martin Dies, was er duidelijk bewijs dat de Bund banden had met het Derde Rijk.

Mijn vader is al lang overleden, net als Cocky Jake en zijn vrienden in de Minutemen, Longie Zwillman, en de rest van de personages die destijds de joodse maffia in Newark runden.

Helaas lijkt het erop dat de nazi’s er nog steeds zijn, maar dat zijn de mensen die zich ertegen verzetten op straat ook. Ik vraag me af of de leden van Antifa van vandaag verbaasd zouden zijn om te horen dat ze een trotse erfenis van Joodse gangsters kopiëren die jaren geleden een korte onderbreking van de misdaad en de poolhallen hebben genomen om voor de verandering iets goeds te doen.

Ik weet niet zeker of er een hemel is voor ‘wise guys’. Zelfs als dat wel zo is, moeten ze hun honkbalknuppels en boksbeugels inleveren aan de deur. Maar ik denk graag dat Cocky Jake ergens naar kijkt en denkt: “Give ‘em one for me, kid.”

Bron:
The Original ‘Antifa’ Was A Jewish Anti-Nazi Militia
(The Jewish) Forward

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.