Op deze dag 13 februari 1945 voerden de Britten en Amerikanen drie dagen lang terreurbombardementen uit op de Duitse stad Dresden. Een enorme luchtvloot met 2500 vliegtuigen gooiden in vier aanvalsgolven in totaal 850.000 bommen op de stad.

In 1945 had Dresden ongeveer 600.000 inwoners, maar honderdduizenden vluchtelingen, misschien wel meer dan heel Dresden waren op de vlucht voor het Sovjetleger in de stad aangekomen. Uit gegevens blijkt dat de bevolking van Dresden was gegroeid tot 2,5 miljoen. Hoe dan ook, Dresden was overvol met wanhopige vrouwen, kinderen en ouderen. Veruit het meeste luchtafweergeschut was naar het oostfront gestuurd om gebruikt te worden tegen de tienduizenden Sovjettanks die de Duitse verdedigingslinies dreigden te overweldigen.

 

Geplande vuurstorm

Eerdere terreurbombardementen op Duitse steden hadden de vuurstormen meer als een bijwerking doen ontstaan dan opzettelijk. De aanval op Dresden was zorgvuldig gepland om vooral een vuurstorm te veroorzaken. De eerste aanvalsgolf zou drie uur later gevolgd worden door een veel krachtiger golf en er werd berekend dat niet alleen de brandweer van Dresden er zou zijn, maar dat men ook de brandweer en reddingswerkers van de omliggende steden had “gelokt” – om ze te vernietigen. Men ging ervan uit dat de eerste aanvalsgolf de communicatie in de stad zou uitslaan en dat de inwoners van de stad daarom voor de daaropvolgende aanvallen niet bereikt konden worden door de Duitse luchtverdedigings-kwartieren.

Ook was berekend op welke wegen buiten de stad de drukke menigten zich zouden verplaatsen en op welke plaatsen in de omgeving van de stad ze zich waarschijnlijk zouden concentreren. Het bombarderen van deze “knelpunten” de dag na de eerste aanvalsgolven werden opgenomen in het aanvalsplan. Het doel was ongetwijfeld om zoveel mogelijk vluchtelingen te doden om zo het maximum aan terreur en paniek achter het oostfront te verspreiden.

Dresden bombardementen

Op 13 februari 22.15 voerden 254 Britse bommenwerpers de eerste aanval uit. Drie uur later, ’s nachts, werd de tweede veel krachtiger aanvalsgolf van 551 Britse bommenwerpers uitgevoerd. De volgende dagen vielen Amerikaanse bommenwerpers de knelpunten aan waar tienduizenden vluchtelingen samenkwamen. Naast de bombardementen werden vluchtelingen en reddingswerkers in en rond Dresden aangevallen door honderden Amerikaanse jachtvliegtuigen. Voor degenen die niet geloven dat de Amerikanen op deze manier hebben gehandeld, verwijs ik naar de beroemde autobiografie ‘Yeager’ van de Amerikaanse piloot Chuck Yeager. Een autobiografie (1986) waarin hij erkend dat hijzelf en andere Amerikaanse jachtpiloten beveel hadden gekregen om “alles wat bewoog” aan te vallen. Dit omvatte kinderen op weg naar school, de boer in zijn veld en koeien en paarden op het land – het doel was om de bevolking door middel van willekeurige terreur te demoraliseren.

Vuurstormen

Een vuurstorm ontstaat wanneer een brand zo krachtig is dat de lucht (zuurstof) die het vuur nodig heeft om te blijven branden met orkaankracht vanuit de omgeving in het vuur wordt gezogen. In Dresden werd de vuurstorm zo krachtig dat er mensen en zelfs bomen in het vuur werden gezogen. Uit getuigenissen blijkt hoe kinderen hun greep op hun moeder verloren en in het vuur werden gezogen. De hitte was zo intens dat de kleding van de mensen spontaan in brand vloog. De vuurstorm zoog letterlijk de zuurstof uit de kelders en schuilplaatsen waar mensen bescherming zochten. Duizenden mensen die door het vuur werden omringd, moesten zich in het ijskoude water van de Elbe werpen om niet in de inferno te verbranden. Getuigen vertellen hoe Amerikaanse jachtvliegtuigen op de mensen in de rivier neerdoken en hen met machinegeweren en boordkanonnen afslachtten.

Duitse slachtoffers van de geallieerde Holocaust op Dresden

Hoeveel stierven er?

Van officiële zijde hoort men zeer lage aantallen, 25-35.000 doden. Vooral in de afgelopen jaren worden deze lage cijfers door de mainstream media herhaald. Het is duidelijk dat men probeert te bagatelliseren wat er in Dresden is gebeurd. Men kan dus concluderen dat historisch revisionisme volledig geaccepteerd wordt zolang het gericht is op Duitsers. Natuurlijk hoef je niet kritiekloos de Duitse gegevens van 200-300.000 doden te accepteren, maar dat 850.000 bommen slechts 25.000 mensen zouden hebben gedood in een stad vol met vluchtelingen is onwaarschijnlijk. Een stad die ook geen luchtverdediging had, geen goede schuilplaatsen had en werd onderworpen aan massale bombardementen van drie dagen en een verwoestende vuurstorm. Ter vergelijking, de vuurstorm in Hamburg in 1943 doodde 40-50.000 mensen, in een stad die niet overvol was met vluchtelingen, met aanzienlijk betere schuilplaatsen en intacte luchtverdediging. De extreem lage aantallen van 25-35.000 doden kunnen daarom worden afgedaan als propaganda en moeten worden gezien als onderdeel van een bredere politieke context.

Het is eenvoudigweg om politieke redenen om de oorlogsmisdaden van de geallieerden te minimaliseren en te verbergen en de oorlogsmisdaden van de “nazi’s” voortdurend te overdrijven en te overbelichten. Dit is nodig om de Tweede Wereldoorlog te laten verschijnen als een oorlog tussen het “goede en het kwade”. Men wil mensen het geloof indoctrineren dat het “goede” heeft gewonnen en dat wij in het beste politieke systeem leven, waar de imperialistische machten van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Sovjet-Unie samen het “kwade” hebben overwonnen.

Geallieerde journaalfilm: ”Dresden Bombed to Atoms”

 

4 REACTIES

  1. Iedereen kan denken wat ie wil, maar er was een heuse bevolkingsmoord op de burgers. Geen bewijs van dat er zogenaamd 6 miljoen Joden zijn vergast. Was er iemand bij die het gezien en geteld heeft? Er zijn veel tegenspraken. Er werden heel veel slachtoffers gemaakt. En de zwarte rookwolken uit de schoorstenen was lijken verbranden, vanwege de enorme epidemie aan ziektes die verspreid konden worden. Nergens lees ik daar iets over. Ik lees ook haast nergens dat er heel veel Duitsers zijn omgekomen, krijgsgevangenen verhongerd
    Ja hier op Fenixx is dat wel als enige weinige sites die het aan de kaak stelt.

    De geschiedenis is een “halve waarheid”. Ik vindt het kwalijk dat het zwaartepunt van de 2’de wereld oorlog steeds bij de Duitsers gelegd word. Het gaat niet alleen om de 2’de wereld oorlog, het verhaal er vóór telt mee, de 1’ste wereldoorlog en zijn vervolg. Daarvoor de Duits Franse. Enfin, het is boeiend om goede boeken te lezen ipv YouTube linkjes te plaatsen of filmpjes kijken. Het heeft een oorsprong en die lag voor 1940. Diegene die sterven zijn merendeels de onschuldige burgers die geen kans hadden en honger leden. Is tegenwoordig niet anders, en wordt niet anders. Vreselijk allemaal. Die gluiperige badjakkers aan de top zoeken hun heil in bunkers, en komen als alles voorbij is weer tevoorschijn. Dat volk moest kapot op de brandstapel.

  2. @Wim

    De term totale krieg houdt een vorm van oorlogsvoering in waarbij sociale middelen op grote schaal worden ingezet voor oorlogsvoering, met name voor een geïndustrialiseerde oorlogsvoering. Voorheen werd nog een groot deel van de industrie en werkkracht voor consumptie- en kapitaalgoederen ingezet. Het betekende dat vanaf nu onder andere ook de pianofabriek zich op oorlogsproductie ging richten.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.