De Britse premier Winston Churchill heeft al in 1944 met Joseph Stalin samengespannen om Oost-Europa aan de Sovjet-Unie over te dragen.

Auteur: Piranha

Het Churchill-Stalin-pact werd in het geheim opgesteld tijdens het bezoek van Churchill in 1944 aan Moskou, en is nu voor het eerst aan het publiek getoond in een nieuwe tentoonstelling van het Britse Nationaal Archief, getiteld “Protect and Survive: Groot-Brittannië’s Koude Oorlog onthuld“.

Het handgeschreven document, blijkbaar van Churchill’s hand, bevat ook een vinkje van Stalin, waaruit blijkt dat Stalin akkoord gaat met de distributie van Oost-Europa naar de Sovjet-Unie.

Eerder had Churchill het document al genoemd in zijn memoires uit de Tweede Wereldoorlog, maar alleen terloops en met weglating van alle details.

Volgens een bericht in de krant The Telegraph beschreef Churchill zelf het pact als een “vals document” en zei dat het “over zou komen als “hardvochtig”.

Bovendien, zei Churchill, zouden zijn Amerikaanse bondgenoten “geschokt zijn als ze zagen hoe grof hij het had gezegd”.

De hoofdconservator van de tentoonstelling, Mark Dunton, vertelde de Daily Telegraph dat dit “het resultaat was van late nachtelijke discussies tussen Churchill en Stalin, waarbij ze allebei een behoorlijke slok whisky ophadden.

“Ik denk dat het belangrijk is dat dit document wordt getoond omdat er zoveel betekenis zit in dat kleine vierkantje papier”.

“Het is potentieel ongelooflijk belangrijk – het lot van miljoenen mensen dat met een pennenstreek wordr beslist als gevolg van een toevallige ontmoeting”.

Het briefje begint met de opmerking dat het geschreven is door Churchill tijdens een ontmoeting met Stalin in het Kremlin.

Er staat:

Roumenië

Rusland – 90 procent

De anderen – 10 procent

Griekenland

Groot-Brittannië, in overeenstemming met de VS – 90 procent

Rusland – 10 procent

Joegoslavië

50/50 procent

Hongarije

50/50 procent

Bulgarije

Rusland – 75 procent

De anderen – 25 procent .

Naarmate de gebeurtenissen vorderden, greep de Sovjetunie zelfs nog meer grondgebied, met 10 procent van alle genoemde landen (behalve Griekenland, dat vrij bleef van de Sovjetbezetting) en omvatte Polen, Tsjechoslowakije, Oost-Duitsland en de drie Baltische staten.

Miljoenen mensen werden ontheemd, gedood en gemarteld onder de Sovjet heerschappij gedurende het volgende vier en een halve decennium in Oost-Europa. Er volgden minstens drie grote opstanden tegen het communistische bewind: In 1953 in Oost-Duitsland, in 1956 in Hongarije en in 1968 in Tsjecho-Slowakije. Alle drie werden met geweld onderdrukt door het Sovjetleger.

Bron:

Churchill Conspired with Stalin to Give East Europe to Soviet Union, Secret Documents Reveal

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.